Adviesbureau onderzoekt gevaarlijke verkeerssituatie in gemeente De Bilt

23 mei 2025 Consultancy.nl

Een rotonde aan Biltse Rading in De Bilt zorgt geregeld voor gevaarlijke verkeerssituaties. In opdracht van de Utrechtse gemeente onderzoekt een extern adviesbureau momenteel welke verbeteringen er zoal mogelijk zijn.

Begin vorig jaar startte de negenjarige Sven een handtekeningenactie. Enkele weken daarvoor werd een klasgenoot van hem op de rotonde aan de Biltse Rading – beter bekend als de Herbie-rotonde – aangereden. De leerling hield daar een gekneusde pols aan over.

De Herbie-rotonde ligt op steenworp afstand van Svens basisschool De Kleine Prins (DKP). Het is een drukke plek waar veel verkeer samenkomt: fietsende leerlingen, auto’s die van en naar de snelweg rijden, en dan is er ook nog plaats voor de doorfietsroute van en naar Amersfoort.

Toen DKP-schooldirecteur Aram Tonus begin 2024 op de hoogte werd gesteld van de handtekeningenactie, schaarde hij zich onmiddellijk achter het initiatief van zijn leerling. 

“Ik ben al lang in gesprek met de gemeente, ouders klagen steen en been”, zei Tonus destijds tegen regionale omroep RTV Utrecht. “Sinds de herinrichting in De Bilt blijven er punten die erg gevaarlijk zijn.”

Afgelopen zomer overhandigden Sven en Tonus de 863 handtekeningen aan verantwoordelijk wethouder Pim van de Veerdonk, met de oproep om de verkeerssituatie rond de DKP-school spoedig veiliger te maken. “Het moet hier echt beter”, aldus Sven tegen RTV Utrecht. “Want mijn klasgenootjes krijgen nog eens een écht ongeluk.”

Volgens cijfers van het CBS overleden tussen begin 2019 en eind 2023 in Nederland ruim 1.100 fietsers door een verkeersongeval. 42% overleed door een aanrijding met een personen- of bestelauto, 10% door een vrachtauto of bus, 32% kwam om het leven zonder botsing.

Wens in vervulling

Van de Veerdonk toonde veel begrip voor de actie van de leerling en de schooldirecteur. “De zorgen over de Herbie-rotonde zijn ons al geruime tijd bekend, en de wens leeft al lang om er zorgvuldig naar te kijken”, aldus de wethouder.

Inmiddels heeft de gemeente een extern adviesbureau ingeschakeld om de verkeerssituatie rond de Herbie-rotonde door te lichten. “Met dit onderzoek bekijken we wat er mogelijk is om de situatie veiliger en prettiger te maken voor alle weggebruikers, zowel fietsers als automobilisten”, vertelt Van de Veerdonk. “Daarbij vinden we het belangrijk om te horen wat inwoners en gebruikers ervaren.”

De onderzoekers van het adviesbureau zullen eerst de knelpunten van de verkeerssituatie in kaart gaan brengen. Daarna wordt onderzocht welke verbeteringen het meest passend zijn. Naast inwoners en weggebruikers, gaan de onderzoekers ook in gesprek met andere belanghebbenden zoals sportverenigingen, bedrijven en natuurlijk nabijgelegen scholen.

Volgens de huidige planning zal het onderzoek voor het einde van deze zomer worden afgerond.