Drie succesfactoren om strategie in actie om te zetten

20 mei 2025 Consultancy.nl

Het vertalen van strategie naar concrete plannen en de uitvoering daarvan is een van de grootste uitdagingen voor iedere leider. Hoe kunnen zij de kans op succesvolle strategie-executie vergroten? Experts van BTS geven antwoord.

De wereld verandert vandaag de dag in een gigantisch tempo. Technologische innovaties, veranderend consumentengedrag en nieuwe werkmethoden zijn enkele van de belangrijkste ontwikkelingen. Leiders staan hierdoor onder grote druk om snel en strategisch te reageren.

En dat vraagt om daadkracht. “Strategie moet niet alleen worden bedacht, maar vooral ook snel in actie worden omgezet”, betogen de experts van BTS, een adviesbureau gespecialiseerd in strategieontwikkeling en verandermanagement.

Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Al tientallen jaren toont onderzoek aan dat strategie-uitvoering tot de moeilijkste vaardigheden behoort voor zowel organisaties als leiders. Toch kunnen leiders de kans op succes aanzienlijk vergroten door te focussen op een aantal cruciale succesfactoren. De experts zetten er drie op een rij:

Succesfactor 1: Alignment

De eerste succesfactor is ‘alignment’, oftewel zorgen voor een gedeeld begrip van prioriteiten, rollen en verantwoordelijkheden. Het creëren van sterke alignment en het ontwikkelen van de juiste vaardigheden zijn in dat kader essentieel en worden vaak genoemd in de context van strategie-uitvoering.

“Wat echter vaak onderbelicht blijft, is de rol van mindset – terwijl juist dát het derde, onmisbare element is voor succesvolle strategie-executie”, aldus de experts.

Uiteraard is ook een gedeelde mindset op directieniveau (C-suite) belangrijk. “Maar waar het vaak echt misgaat, is bij medewerkers die hun eigen denkpatronen niet (willen) aanpassen om de gewenste verandering mogelijk te maken. En de huidige onzekerheid en volatiliteit maken dat alleen maar lastiger.”

Volgens de experts is nú dan ook het moment waarop mensen snel én doordacht moeten handelen om strategie te vertalen naar actie.

Succesfactor 2: Mindset

‘Mindset’, de tweede succesfactor, verwijst naar de overtuigingen en houding van individuen, die direct van invloed zijn op het vermogen van teams en organisaties om effectief te presteren.

Terwijl leiders hun organisatie klaarstomen om strategie te realiseren in de onzekere jaren die voor ons liggen, staat volgens de experts één ding vast: “De druk om snel te handelen en veel te bereiken blijft.” In zo’n context is het als leider niet genoeg om simpelweg in actie te komen. “Veel belangrijker is het om je actiegerichtheid te sturen op basis van een scherpe strategische focus.”

Daarbij is snelheid in de uitvoering pas waardevol wanneer deze bijdraagt aan het uitvoeren van de juiste acties. “Dat lukt alleen als alignment (weten wat we moeten doen) wordt gecombineerd met de juiste mindset (begrijpen waarom we dingen doen en hoe we daar individueel aan kunnen bijdragen).”

Dat vraagt ook om een andere manier van denken, die verder gaat dan het eigen team of belang. “Een leider met een ‘enterprise mindset’ denkt vanuit het belang van de hele organisatie, niet alleen de eigen afdeling”, leggen de experts uit. “Dat kan betekenen dat je eigen initiatieven tijdelijk parkeert, zodat mensen en middelen beschikbaar komen voor projecten die strategisch belangrijker zijn voor het grotere geheel.”

Succesfactor 3: Capability

Een derde succesfactor is ‘capability’: de leiderschapsvaardigheden die nodig zijn om strategie effectief te realiseren. “Het gaat om het ontwikkelen van de juiste vaardigheden om daadwerkelijk in actie te komen op de strategisch meest cruciale thema’s”, leggen de experts ut.

In veel organisaties dwingt een actiegedreven, snel bewegende cultuur leiders om direct te presteren – vaak zonder ruimte om te oefenen of te reflecteren. Terwijl strategie-uitvoering juist andere kwaliteiten vereist: scherp analyseren, snel besluiten nemen en flexibel bijsturen.

In de praktijk zien de experts dat leiders het meest leren in een realistische leeromgeving: een setting die de spanningen en afwegingen op bestuursniveau nabootst, economische en bedrijfsscenario’s simuleert en ruimte biedt om strategieën te testen zonder echte risico’s.

“Zo’n ervaring stelt leiders in staat om op een veilige manier te experimenteren, fouten te maken en daarvan te leren – en vormt daarmee de basis voor de noodzakelijke mindsetverschuiving die nodig is om transformaties succesvol te realiseren”, besluiten de experts.

More on: BTS
Netherlands
Company profile
BTS
BTS is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

BTS is a Local partner of Consultancy.org in Middle East, Netherlands.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.