Mercer: Forse toename in aantal wereldwijde expats

18 april 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Werken in het buitenland wordt steeds populairder. Sinds 2011 steeg het aantal expat-opdrachten wereldwijd met maar liefst 50%. En ook in 2013 verwachten internationale bedrijven dat ze hun werknemers in toenemende mate opdrachten naar het buitenland zullen sturen. Dit blijkt uit het ‘Worldwide International Assignments Policies and Practices’ onderzoek van adviesbureau Mercer.
 
Expats
Meer dan 70% van de internationale bedrijven verwacht in 2013 vaker korte internationale opdrachten op te zetten. 55% verwacht een toename in het aantal langlopende internationale opdrachten. De meeste expats worden uitgezonden naar de VS, Brazilië, China en Australië. “Werken in het buitenland wordt steeds populairder en de opdrachten worden steeds diverser. Dat komt doordat bedrijven krapte op de arbeidsmarkt voorzien en internationale programma’s gebruiken om talent aan te trekken of te behouden” zegt Manon Gerritsen, expat consultant bij het HR-adviesbureau.
 
Redenen voor internationale opdrachten
De belangrijkste redenen om internationale opdrachten aan werknemers aan te bieden is om specifieke vaardigheden in te zetten die lokaal niet aanwezig zijn (47%), carrièrekansen en leiderschapsontwikkeling te bieden (43%) en verzekerd te zijn van kennisoverdracht (41%).
 
Typische expat opdracht
De typische duratie van een lange opdracht is momenteel gemiddeld op 2 jaar en 10 maanden. Expats die ingezet worden voor langere opdrachten zijn tussen de 35 en 55 jaar oud. De duur van korte opdrachten is gemiddeld 8 maanden. Zowel expats onder 35 jaar als tussen de 35 en 55 zijn betrokken bij korte opdrachten.
 
Mercer - Expats
 
Vrouwelijke expats
Uit het onderzoek van Mercer blijkt daarnaast ook dat het aandeel vrouwelijke expats toeneemt (13% van de expats is tegenwoordig vrouw, tegenover 10% in 2010). Noord-Amerikaanse en West-Europese expats zijn vaker vrouwen dan in Latijns Amerikaanse en Zuid-Oost Aziatische bedrijven.