ADL model voor best practice innovatiemanagement

15 april 2013 Consultancy.nl

Door toenemende concurrentie binnen diverse markten wordt innovatie steeds belangrijker. Uit verschillende studies blijkt dat er een sterk verband bestaat tussen best practice innovatiemanagement en het realiseren van een hogere ROI op innovatieuitgaven. Ondanks dit gegeven blijven veel bedrijven worstelen met innovatiemanagement. Welke doelstellingen en KPI’s kunnen het beste worden gebruikt om innovatie te stimuleren? Hoe kunnen we een innovatieve cultuur creëren? Typische vraagstukken waar een Chief Innovation Officer, oftewel hoofd Innovatie, moeite mee heeft. Om bedrijven te helpen bij de invoering van innovatiemanagement heeft adviesbureau Arthur D. Little een model ontwikkeld: The Innovation Excellence Model.
 
The Innovation Excellence Model
Arthur D. Little’s Innovation Excellence Model biedt managers structuur om de diverse componenten van het innovatiesysteem te begrijpen. Het model kan in twee gebieden worden onderverdeeld:

  • Upstream: gebieden die hoofdzakelijk te maken hebben met het maken van de juiste strategische keuzes, m.a.w. “de juiste dingen doen” (componenten B,C,D,E, en F).
  • Downstream: Dit zijn de gebieden die meer de operationele activiteiten beschouwen die nodig zijn om resultaten te behalen, m.a.w. “de dingen goed doen” (componenten G, H en I).

ADL - The Innovation Excellence Model 1
 
ADL - The Innovation Excellence Model 2
 
Hogere winst
Onderzoek van Arthur D. Little toont aan dat de innovatiefste bedrijven ter wereld, bedrijven die volwassen zijn op de verschillende innovatiecomponenten, een 13 procentpunt hogere winst uit innovatie behalen dan hun concurrenten.

Nieuws

Meer nieuws over