Hackett Group rapport basis massaontslag vrees bij NS

08 april 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd

De Nederlandse Spoorwegen (NS) kan de komende jaren €100 miljoen besparen op haar bedrijfsvoering. Dit blijkt uit een onderzoek dat The Hackett Group uitvoerde in opdracht van de directie van de NS. Vakbonden vrezen dat - wanneer de bezuinigingsmogelijkheden daadwerkelijk worden doorgevoerd - het zal leiden tot een massaontslag. Mogelijk 1.000 banen staan op de tocht.
 
Afgelopen vrijdag bevestigde een woordvoerder van de NS het bestaan van het onderzoek van het adviesbureau. “The Hackett Group heeft gekeken waar we efficiënter en effectiever kunnen werken. Wij hebben namelijk ook last van de economische crisis”. Uit de analyse van het internationale consultancykantoor komt naar voren dat er bij de spoorwegen de komende jaren €100 miljoen kan worden bespaard. Het grootste potentieel ligt in de gebieden van ICT, HR, inkoop en financiële zaken, waar tot 30% van de kosten geschrapt zou kunnen worden.

The Hackett Group - NS
 
Massaontslag gevreesd
Vakbonden vrezen dat het overgote meerendeel van de kostenbesparingen is gebaseerd op ontslagen. ''Reken maar uit: €100 miljoen, dat is misschien wel duizend arbeidsplaatsen'' aldus FNV-bestuurder Roel Berghuis. De NS bevestigd dat er in sommige gevallen arbeidsplaatsen zullen verdwijnen, maar van een massaontslag is geen sprake. “Een massaontslag gaat er echt niet plaats vinden” aldus de NS woordvoerder.
 
Volgens het spoorbedrijf zullen arbeidsplaatsen die verloren gaan met name worden opgevangen door natuurlijk verloop. “Ons personeel is gemiddeld 57 jaar. De komende jaren zullen veel medewerkers dus met pensioen gaan. Wij hebben adviesbureau The Hackett Group ingehuurd om uit te zoeken of die arbeidsplaatsen daarna wel opnieuw opgevuld moeten worden”. De woordvoerder voegt toe dat wanneer medewerkers worden weggesaneerd het spoorbedrijf er “alles aan zal doen om deze werknemers van werk naar werk te begeleiden”.