Voorzichtig herstel voor private equity in 2025 (en meer aandacht voor due diligence)

De wereldwijde private equity-markt lijkt dit jaar voorzichtig te herstellen. Aanhoudende economische onzekerheid en moeizame fondsenwerving kunnen dat herstel echter temperen. Een volledig herstel blijft dan ook onwaarschijnlijk, blijkt uit nieuw onderzoek van Bain & Company.
In de twaalf maanden van 2024 lieten zowel private equity-investeringen als exits een ommekeer zien, waarmee een neerwaartse trend werd doorbroken. Er is daarmee sprake van een verbeterd macro-economisch klimaat en een sterke drang onder fondsen om deals te realiseren.
De totale waarde van buy-out-investeringen steeg afgelopen jaar met 37% tot $602 miljard (exclusief add-on-deals). Deze groei werd mede gedreven door de druk in de sector om het toenemende ‘dry powder’ – niet-geïnvesteerd kapitaal – aan het werk te zetten. Ook de lagere rente droeg bij aan deze ontwikkeling: door de goedkopere financiering wordt het voor private equity-fondsen aantrekkelijker om overnames te doen, aangezien zij vaak gebruikmaken van schuldfinanciering.
De wereldwijde exitwaarde steeg met 34% naar $468 miljard, terwijl het aantal exits toenam met 22% tot 1.470 transacties. Hierdoor is het wereldwijde aantal nog niet verkochte bedrijven gedaald naar 29.000, aldus Bain & Company.
Vooruitzichten voor 2025
Ondanks de positieve signalen waarschuwt Bain & Company – een van ’s werelds toonaangevende strategische en M&A-adviseurs voor financiële investeerders – dat het nog te vroeg is om een duidelijke koers voor 2025 te schetsen.
“Of de hernieuwde dynamiek in 2024 doorzet, hangt af van het verdere beleid. Wij verwachten dat de tegenwind die de M&A-activiteit sinds medio 2022 afremt, verder zal afnemen”, zegt Hugh MacArthur, voorzitter van de wereldwijde Private Equity-praktijk van Bain & Company. “De sector staat te popelen om deals te sluiten, maar de honger naar deals blijft getemperd door de aanhoudende onzekerheid in de markt.”
Eske Scavenius, partner bij het Amsterdamse kantoor van Bain & Company en leider van de Private Equity-praktijk, ziet een vergelijkbaar patroon in West-Europa: “Zolang er geen grote schokken plaatsvinden, zullen fondsen blijven investeren en exits realiseren. De druk op liquiditeit en het grote aantal onverkochte bedrijven zal de markt in beweging houden.”
Due diligence
De afgelopen jaren werd due diligence in het jaarlijkse rapport van Bain & Company al aangemerkt als een almaar belangrijker wordend thema. In de huidige context van grote onzekerheid is die relevantie alleen maar verder toegenomen.
“Een diepgaandere aanpak in due diligence helpt investeerders om meer grip te krijgen op risico’s en toekomstscenario’s”, aldus Scavenius. “We zien dat de beste investeerders veel dieper gaan in de due diligence-fase dan een paar jaar geleden. Ze testen nu vooraf of de waardecreatieplannen daadwerkelijk realiseerbaar zijn en welke obstakels er kunnen zijn.”
De Bain-partner ziet in lijn hiermee ook een verschuiving in de manier waarop due diligence wordt uitgevoerd. Waar voorheen de nadruk voornamelijk lag op commerciële due diligence, worden nu ook andere gebieden steeds belangrijker.
“Wat we steeds vaker zien, is dat investeerders dieper ingaan op technische due diligence”, zegt Scavenius. “Zelfs als het geen softwarebedrijf is, wordt er kritisch gekeken naar hoe technologische aspecten een risico of juist een kans kunnen vormen voor het bedrijf. Dat is een belangrijke ontwikkeling.”
Focus op operational excellence
Daarnaast ziet Scavenius een toenemende focus op operationele due diligence.
“Enerzijds kijken investeerders hoe operationele processen geoptimaliseerd kunnen worden om waarde te creëren. Hoe kunnen we zaken stroomlijnen? Dit wordt al in de investeringsfase grondig onderzocht. Anderzijds worden ook de operationele risico’s steeds beter in kaart gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de vraag of een fabriek wel verder kan opschalen of tegen operationele beperkingen aanloopt.”
Een andere trend is de integratie van verschillende vormen van due diligence. “Bij Bain & Company combineren we steeds vaker operationele en commerciële due diligence. De inzichten uit operationele analyses kunnen namelijk waardevolle input leveren voor de commerciële beoordeling en vice versa. Uiteindelijk zijn alle aspecten van een bedrijf met elkaar verbonden en beïnvloeden ze elkaar.”
Tot slot speelt mogelijke marktontwrichting een grotere rol in due diligence. “Bij veel deals wordt nu expliciet gekeken naar de risico’s en kansen van bijvoorbeeld AI voor een bedrijf. Kan AI de sector ontwrichten? Of kan het bedrijf juist versneld groeien en een sterkere marktpositie innemen door deze technologie sneller en beter te benutten dan de concurrentie?”, besluit de Bain-partner.