Kritiek op E&Y na belangenconflict bij Standard Luik

05 april 2013 Consultancy.nl

De Belgische branchevereniging van registeraccountants - Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren – heeft forse kritiek geuit op Ernst & Young (E&Y). Aanleiding is de rol van het accountants- en adviesbureau bij de verkoop van Standard Luik, waaraan het ruim €1,5 miljoen verdiende. De vereniging is van mening dat het adviesbureau niet correct omging met een belangenconflict en eist dat het aftreedt als commissaris bij de Belgische voetbalclub.
 
Ernst & Young is niet van plan haar ambt als commissaris van de Belgische voetbalclub neer te leggen, ook al dringt de branchevereniging hier op aan. Het Big4 kantoor laat tegenover de Vlaamse krant De Tijd weten dat als ze dat zouden doen het haar “smetteloze reputatie onherstelbaar zou besmeuren”.

Ernst & Young - Standard Luik
 
Belangenverstrengeling
Het begon allemaal twee jaar geleden toen de Belgische ondernemer Roland Duchâtelet de voetbalclub voor €40 miljoen kocht. De transactie werd begeleid door de Transactions Advisory praktijk van Ernst & Young, dat hiervoor ruim €1,5 miljoen ontving. Aangezien het adviesbureau het commissaris-ambt voor de club al sinds 1999 bekleedt betekende dit een belangenverstrengeling. E&Y’s taak om in alle onafhankelijkheid de jaarrekeningen van de voetbalclub te controleren kwam in gevaar. Dit komt ook omdat het veel meer verdiende aan de verkoopbegeleiding, €1,5 miljoen versus €40.000 dat het als commissaris verdiende in de periode 2009-2011.
 
Falende interne procedures
Naast opstappen als commissaris eist het beroepsinstituut dat E&Y de interne procedures voor het aanvaarden van klanten aanpast. “De adviseur die namens E&Y aan de slag was als commissaris bij Standard, kon het probleem niet goed inschatten. Ook kon hij de extra opdrachten niet weigeren”.
 
Ernst & Young niet eens
Ernst & Young laat in een reactie weten het niet eens te zijn met de beschuldigingen. “We hebben de vennootschapswet correct nageleefd” zegt woordvoerder Christophe Ballegeer.

Nieuws

Meer nieuws over