Nieuwbouwproject in gemeente Rucphen moet basisschool deels financieren

Met behulp van een nieuwbouwproject wil de gemeente Rucphen de bouwkosten voor een nieuwe basisschool deels terugverdienen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, blijkt uit onderzoek van een adviesbureau.
In de kern Sint Willebrord van het Noord-Brabantse Rucphen fuseerden zeven jaar terug basisscholen Maria Goretti en Willibrordus tot basisschool Heilinde. Deze school krijgt over anderhalf jaar een nieuw gebouw, dat wordt gerealiseerd op de locatie van de voormalige Willibrordusschool.
Tot die tijd krijgt krijgen de bovenbouwleerlingen van basisschool Heilinde les in noodlokalen omdat het gebouw waar zij eerder inzaten momenteel wordt gesloopt. De onderbouw blijft in zijn oude gebouw totdat de nieuwe school klaar is voor gebruik.
Op de locatie van de voormalige Maria Gorettischool wil de gemeente Rucphen binnen afzienbare tijd nieuwe woningen bouwen om zo een gedeelte van de verhuis- en bouwkosten terug te verdienen.
Aan de realisatie van het nieuwe schoolgebouw, dat plek biedt voor ruim 550 leerlingen, hangt een prijskaartje van ongeveer €14 miljoen. Daar komt nog bij dat Rucphen in de nabije toekomst nog meer geld nodig heeft voor schoolgebouwen op andere plekken in de gemeente.
Vier varianten
Genoeg reden dan ook voor Rucphen om zuinig om te springen met haar budget. Daarom zocht de gemeente contact met een adviesbureau dat is gespecialiseerd in de financiële begeleiding van vastgoedontwikkeling.
Het adviesbureau onderzocht drie nieuwbouwplannen. In de eerste twee komen er op de locatie van de voormalige Willibrordusschool respectievelijk 15 en 21 appartementen. Het probleem van deze nieuwbouwplannen: ze kosten de gemeente Rucphen onderaan de streep juist geld.
In het derde nieuwbouwplan wordt op de beoogde locatie een flat gebouwd met in totaal 36 appartementen. Weliswaar is dat plan financieel gezien iets aantrekkelijker, maar de gemeente vindt zo’n enorm pand niet passen binnen een klein dorp als Sint Willibrord
Daarom onderzocht het adviesbureau nog een nieuwbouwplan. In de vierde variant komt op de plek van de voormalige school een complex met 25 appartementen dat past binnen de omgeving en de gemeente zo’n half miljoen euro kan opleveren.
Momenteel buigt het college van B&W van Rucphen zich over de precieze uitwerking van de vierde variant. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan eventuele financiële risico’s.
Komend voorjaar moet duidelijk worden of Rucphen verder wil met de vierde variant. De gemeenteraad wordt ook betrokken bij dit proces. Mocht Rucphen de vierde variant niet zien zitten, dan zal naar verwachting een vijfde worden ontwikkeld.