Mercer: Retentiebonus populairder dan transactiebonus

19 maart 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bedrijven geven tijdens fusies, overnames en afsplitsingen de voorkeur aan retentiebonussen boven transactiebonussen. Uit onderzoek van Mercer blijkt dat in bijna twee derde (62%) van de afgeronde M&A’s in de afgelopen drie jaar gebruik werd gemaakt van een retentieprogramma. In minder dan 40% van de gevallen wordt een transactiebonus uitgekeerd.
 
In het rapport ‘Survey of M&A Retention and Transaction Programs’ onderzocht het HR adviesbureau de populariteit van twee specifieke bonussen binnen een retentieprogramma, namelijk retentie- en transactiebonussen. Retentiebonussen worden ontworpen om medewerkers vast te houden tijdens of na het sluiten van een deal. Transactiebonussen belonen medewerkers belonen voor het werk dat ze gedurende de deal hebben verricht.
 
Transactiebonussen
Transactiebonussen worden over het algemeen uitgekeerd aan CEO’s, hoger management en leden van het transactieteam. 42% van het hogere management (exclusief de CEO) wordt hiervoor benaderd. In een derde (33%) van de fusies, overnames of afstotingen worden transactiebonussen uitgekeerd aan leden van het dealteam. Iets minder (31%) keert ze uit aan de CEO. Overige medewerkers komen meestal niet in aanmerking voor een transactiebonus.
 
CEO’s en senior management in Europa krijgen vaker transactiebonussen dan hun internationale collega’s. Europese bedrijven bieden bovendien ook veel vaker leden van het transactieteam een bonus aan (90%), waar dat in Amerika, Canada en Zuid-Oost Azië minder het geval is.
 
Mercer - Transactiebonussen
 
Met betrekking tot de timing concluderen de consultants dat uitkering van de toegezegde bonus plaatsvindt wanneer de deal daadwerkelijk wordt afgesloten.