Meerderheid werknemers wil dat werkgever zich actief bekommert om duurzaamheid

De meerderheid van de Nederlandse werknemers vindt het belangrijk dat werkgevers zich actief bekommeren om het verduurzamen van onze samenleving. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG.
Voor de studie ondervroeg het accountants- en adviesbureau in ons land honderden werknemers uit diverse sectoren. Twee derde van hen (67%) wil bij een organisatie werken die een actieve bijdrage levert aan duurzaamheid.
En concrete acties blijken in meerdere opzichten hard nodig te zijn. Zo geeft 60% van de Nederlandse werknemers aan dat haar of zijn werkgever duurzaam gedrag onvoldoende stimuleert.
Verder heeft de minderheid van respondenten (47%) het gevoel door hun werkgever te worden gesteund in hun duurzame inspanningen – denk bijvoorbeeld aan genoeg laadpalen voor elektrische auto’s of een (toereikend) reisbudget voor het openbaar vervoer.
Daarnaast laat slechts 10% van de ondervraagden weten dat binnen hun organisatie consequenties verbonden zijn aan niet-duurzaam gedrag van werknemers. “De bekrachtiging – en daarmee het bouwen aan meer draagvlak – schiet daarmee dus duidelijk tekort”, concludeert KPMG.
Gebrek aan kennis
Uit de analyse komt ook naar voren dat de meeste bedrijven weliswaar duurzaamheidsdoelen hebben geformuleerd, maar ook dat maar liefst 66% van de werknemers niet weet welke acties of initiatieven een rol spelen bij het realiseren van deze doelen.
“Doe wat je zegt! Alleen zo bereik je een echt gedragen duurzaamheidscultuur.”
“Dit gebrek aan kennis is volgens veel ondervraagden de belangrijkste reden voor niet-duurzaam gedrag”, aldus KPMG. “Werknemers weten vaak te weinig over de duurzaamheidsregels van hun organisatie en missen duidelijke communicatie over dit onderwerp.”
Goede voorbeeld geven
Volgens de respondenten nemen leidinggevenden zelf niet altijd voldoende verantwoordelijkheid door het goede voorbeeld te geven. “Zo is het (alleen) reizen met een benzineauto nog steeds de meest populaire vorm van woon-werkverkeer en worden veel documenten nog (enkelzijdig) geprint.”
KPMG waarschuwt dat loze woorden de duurzaamheidsambities minder geloofwaardig maken. “En dat zorgt bij de medewerkers voor minder intrinsieke motivatie om een actieve bijdrage te leveren. En daardoor blijft een echte duurzaamheidscultuur in veel organisaties nog uit.”
“Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om het bij duurzaamheid niet alleen bij mooie woorden te houden, maar ook om daadwerkelijk actie te ondernemen en deze acties te laten zien”, stelt senior manager Angela Ruepert, die het onderzoek uitvoerde. “Niet alleen naar de buitenwereld, maar ook door medewerkers actief te betrekken. Zo versterk je de intrinsieke motivatie onder werknemers.”
“Met andere woorden: doe wat je zegt! Alleen zo bereik je een echt gedragen duurzaamheidscultuur waarbij je de lat elke keer hoger kunt leggen en impact kunt maken.”