Ecofys: Europese klimaat en energiebeleid schiet tekort

14 januari 2012 Consultancy.nl

Het Europese klimaat- en energiebeleid schiet tekort om in 2050 in de EU een koolstofarme economie te bereiken. De EU mist daardoor een grote kans om belangrijke stappen te zetten naar een concurrerende economie in 2050 en koerst af op een klimaatcrisis. Die conclusies trekt adviesbureau Ecofys uit het onderzoek ‘EU Climate Policy Tracker 2011’. Het rapport is opgesteld in samenwerking met WWF.

De EU Climate Policy Tracker 2011 is een herziene en bijgewerkte versie van de studie uit 2010, EU Climate Policy Tracker 2010. De recente versie laat zien dat ondanks verbeteringen in negen Europese lidstaten, enkele landen lager scoren dan de EU CPT score van 2010. Even belangrijk, de gemiddelde score van de EU-lidstaten blijft laag. De evaluatie van EU-beleid op een schaal van A tot G (waarbij G het laagst is) laat zien dat de gemiddelde score een zeer teleurstellende ‘E’ is. 

Nederland
In vergelijking met vorig jaar preseteert Nederland slechter. Voornaamste reden is dat het nieuwe kabinet geen lange termijn visie heeft ontwikkeld voor duurzaamheid – de huidige strategie gaat niet verder dan 2020. Daarnaast zijn er verschillende subsidies in de energiemarkt, die stimulerend zijn voor groene stroom, (gedeeltelijk) stopgezet. Ook zijn er in verschillende branches nieuwe wetten en richtlijnen gedefiniëerd die contra-productief zijn.

Europa: Tijd voor actie
De Ecofys adviseurs constateren dat als alle Europese lidstaten ‘best practises’ op het gebied van duurzaamheid zouden overnemen, de gemiddelde score zou verdubbelen. Ecofys en WWF concluderen dat het tijd is voor actie: “De richtlijnen om emissiedoelstellingen voor 2050  te behalen zijn bepaald, maar zolang de noodzakelijke wetgeving hiertoe ontbreekt, zijn richtlijnen op zichzelf niks waard”, aldus Jason Anderson, Head of Climate & Energy Policy van WWF.

Nieuws

Meer nieuws over