Ricardo koopt technisch milieuadviesbureau AEA Europe

18 november 2012 Consultancy.nl

Internationaal engineering- en management consulting dienstverlener Ricardo heeft AEA Europe gekocht, het grootste Britse gespecialiseerde milieuadviesbureau. AEA Europe en zijn vierhonderd duurzaamheids consultants, werkzaam op vijf lokaties in het Verenigd Koninkrijk, zullen worden geïntegreerd in Ricardo en blijven functioneren als aparte business unit, genaamd Ricardo-AEA. De overnamesom ligt volgens Britse media op circa £18,0 miljoen (circa €20,7 miljoen), een ‘koopje’ doordat AEA Europe “in administration” was. 

Ricardo is in 1915 opgericht door Harry Ricardo en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste technische adviesbureaus ter wereld. Momenteel beschikt de multinational over ruim 2.300 medewerkers, verspreid over tien landen. In een persbericht laat Ricardo weten dat er twee redenen ten grondslag liggen aan de overname. In de eerste plaats was Ricardo op zoek naar schaalvergroting om beter door de crisis te komen. Door de overname is de omvang van Ricardo’s zaken met circa 20% gegroeid. Verder wilde Ricardo zijn marktaandeel in duurzaamheidsconsulting vergroten, een van de belangrijkste groeimarkten binnen de adviesbranche.

Financiële problemen voor AEA Europe
AEA Europe was actief op zoek naar een overnamepartner, nadat het bedrijf eind augustus “in administration” was geplaatst. AEA Europe ging gebukt onder torenhoge pensioenlasten als gevolg van de financiële crisis. In augustus waren zijn pensioenpassiva gestegen tot £165,5 miljoen, een last van meer dan £400.000 per actieve werknemer. In de voorwaarden van de overeenkomst werd door Ricardo bewust vastgelegd dat de historische pensioenpassiva en bankschulden niet zouden worden overgenomen.

Robert Bell, managing director van Ricardo-AEA, zei: “Ik ben ongelooflijk blij dat AEA Europe onderdeel is geworden van Ricardo. Deze transactie stelt de toekomst van AEA Europe veilig en biedt een platform voor nieuwe successen en groei, voortaan als onderdeel van de internationale Ricardo-organisatie”.

Nieuws

Meer nieuws over