Grant Thornton: Wereldwijd tekort technisch personeel

27 februari 2013 Consultancy.nl

Organisaties wereldwijd kampen met een toenemend tekort aan geschikte arbeidskrachten. Bijna vier op de tien (39%) bedrijven wereldwijd heeft moeite om geschikte mensen te werven. Bedrijven hebben de meeste moeite met het vinden van personeel met de juiste technische vaardigheden. Dat blijkt uit het rapport ‘Global Economy in 2013’ van Grant Thornton, dat gebaseerd is op de input van 6.400 rondernemers wereldwijd.

Arbeidstekort
Landen die het meest lijden onder het arbeidstekort zijn Australië (68%), Canada (65%) en de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen (65%). In Nederland geeft een derde van de ondernemers (34%) aan het (zeer) moeilijk te vinden om de juiste mensen aan boord te halen.

Grant Thornton - Global Economy in 2013

Technisch personeel grootste uitdaging
Onvoldoende technisch geschoolde arbeidskrachten wordt als grootste beperking in het wervingsproces gezien, aldus 64% van de ondernemers wereldwijd. Dit is met name een zorg in Vietnam (86%), Denemarken (84%), Zuid-Afrika, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten (allen 83%) en Canada (80%). Ook Nederland (76%) ziet een tekort als technisch personeel als een forse uitdaging. Het tekort aan arbeidskrachten met een technische achtergrond blijkt een probleem in zowel gevestigde als ook opkomende economieën. In totaal 61% van de organisaties uit de BRIC-landen en 65% van de bedrijven in de G7 maakt hier melding van.

Daarnaast is er een tekort aan mensen met voldoende werkervaring (56%) en de juiste kwalificaties (54%), vindt meer dan de helft van de organisaties. Eén op de vier ondernemers (21%) benoemt beperkingen op immigratie als een (lokaal) issue. 

Gemiddelde wervingsperiode
Het onderzoek van Grant Thornton kijkt ook naar hoe lang ondernemers er gemiddeld over doen om de juiste mensen te vinden. Wereldwijd duurt het circa 70 dagen om een geschikte arbeidskracht aan te nemen. Deze periode loopt op tot 77 dagen in Canada, 92 dagen in Duitsland, 93 dagen in India en 116 dagen in Japan. Ondernemers in Nederland slagen er gemiddeld in 2,5 maand in om de juiste collega te vinden. Bedrijven op het vasteland van China gaat het sneller af: binnen 37 dagen hebben ondernemers daar een geschikte werknemer gevonden.

Nieuws