Atos en CGI partner van EC logistiek project iCargo

25 februari 2013 Consultancy.nl

Atos en CGI zijn door de Europese Commissie (EC) aangesteld als partner van het Europese onderzoeksproject ‘iCargo’. In totaal zijn 29 bedrijven en ICT adviesbureaus geselecteerd met een ruime ervaring in de logistieke sector en IT, waaronder commerciële operators, verenigingen, onderzoekscentra en publieke organisaties. 

De partners werken onder de vlag van iCargo samen aan een duurzamere logistieke markt binnen Europa. Het programma richt zich met name op het verhogen van de efficiency van intermodale laadsystemen en het verbeteren van de communicatie tussen zowel bestaande als nieuwe systemen. 

Voordelen
iCargo streeft drie verbeteringen na ten opzichte van de huidige manier van werken. Zo moet betere synchronisatie van verkeersbewegingen en intermodale logistieke operaties tussen verschillende relevante partijen leiden tot minder CO2-uitstoot. De ontwikkeling van dynamische planningsmethoden zorgt ervoor dat logistieke dienstverleners zich effectiever kunnen aanpassen aan gewijzigde omstandigheden (bijv. slim laden, intelligente voertuigen). En tot slot, door betere informatiewisseling ontstaat een ‘open ecosysteem voor goederenbeheer’, waardoor de algehele dienstverlening binnen de markt verder kan worden verbeterd. 

iCargo

Erik Cornelisse, Principal Consultant Intelligent Transport/Cargo bij CGI: “Real-time informatie en een intensievere samenwerking tussen bedrijven zorgen voor meer flexibiliteit en efficiëntie in de logistieke keten. Hierdoor kunnen bedrijven kosten besparen en hun ecologische voetafdruk verkleinen. Zo kan een betere samenwerking tussen bedrijven voorkomen dat vrachtwagens (half)leeg de weg opgaan. Daarnaast kunnen bedrijven dankzij real-time informatie inspelen op een plotselinge toename van de vraag uit de markt en op onvoorziene situaties als files en slecht weer”.  

Atos
Atos staat aan het hoofd van het iCargo-consortium. Daarnaast is het ICT adviesbureau ook nauw betrokken bij het ontwerp en de implementatie van onderdelen van het iCargo-platform. Hierbij gaat het met name om de cloud-infrastructuur, semantische online diensten en het SaaS-concept. Ook coördineert Atos pilotprojecten en het ontwerp van het bedrijfsmodel. 

CGI
CGI is leidend bij het opstellen van de IT-architectuur en de implementatie hiervan. CGI levert ook kennis op het gebied van cloud computing, multi agent software systemen, IT-standaarden, Intelligent Transport Systems (ITS), Machine-to-Machine (M2M) technologie en Intelligent Cargo concepten.

Nieuws