BMC onderzoekt bestuurskracht van beoogde fusiepartners gemeente Wijdemeren

14 oktober 2024 Consultancy.nl

Het lijkt erop dat de gemeente Wijdemeren zich op 1 januari 2027 aansluit bij de gemeente Hilversum. BMC onderzocht in het kader van de mogelijke fusie de bestuurskracht van Hilversum en de andere beoogde kandidaat, Gooise Meren.

Het is al een aantal jaar een bekend probleem: heel wat kleine gemeenten hebben veel moeite met het op peil houden van de dienstverlening aan hun inwoners en het uitvoeren van hun steeds omvangrijkere takenpakketten.

Het resulteert in flink wat gemeentelijke fusies: telde ons land in 1981 nog 809 gemeenten, sindsdien daalt dat aantal gestaag. Vandaag de dag zijn er nog 342 over.

Wijdemeren

Wijdemeren, een Noord-Hollandse gemeente ten westen van het Gooi met een kleine 25.000 inwoners, is een voorbeeld van een gemeente die recent erkende dat zelfstandig doorgaan niet meer haalbaar is. De gemeente startte een vooronderzoek om te bepalen welke gemeenten geschikte fusiepartners zouden zijn.

Daarbij kwamen Gooise Meren en Hilversum uit de bus als mogelijke opties. Dat zijn allebei gemeenten die financieel gezond zijn en qua cultuur bij Wijdemeren passen. En misschien wel het belangrijkste: Gooise Meren en Hilversum stonden open voor een verkenning naar een eventuele fusie met Wijdemeren.

Toen de twee potentiële fusiepartners bekend waren, werd BMC door de twee kandidaten geselecteerd om hun bestuurskracht onder de loep te nemen.

Invoegen, toevoegen, uitvoegen

Voor zijn onderzoek maakte BMC gebruik van een aanpak gebaseerd op drie pijlers: invoegen, toevoegen en uitvoegen.

De eerste pijler betreft het invoegen in de lokale context van gemeentesecretaris en college, met oog voor politieke belangen in de regio. “Dit begint met een startbijeenkomst waar alle relevante stakeholders aanwezig zijn”, aldus BMC.

De tweede betreft het toevoegen van relevante data over bestuurskracht, onder meer uit onderzoeken, interactieve werksessies, interviews en tussentijdse verificatiemomenten die grondig worden voorbereid.

“Dan komt aan de orde hoe het zit met de ‘wederkerigheid’ tussen partners”, schetst BMC. “Wat brengen ze en wat geven ze. Hoe worden inwoners daar beter van? Hoe kijken samenwerkingspartners in de regio tegen je aan? Komt dat overeen met het zelfbeeld van de gemeente?”

Uitvoegen, tot slot, gebeurt nadat de uitkomsten voldoende zijn toegelicht in een eindpresentatie met alle betrokkenen. Hierbij houdt BMC wel contact met de opdrachtgever over de impact van het rapport.

De keuze

Naar aanleiding van de meerjarenbegroting van Wijdemeren oordeelde Gooise Meren uiteindelijk dat de financiële opgave te groot is om met heel Wijdemeren te fuseren. Wel zou een fusie met de helft van de gemeente verder kunnen worden verkend, aldus Gooise Meren. 

Wijdemeren heeft zijn oog echter laten vallen op de gemeente Hilversum. En de liefde lijkt wederzijds: vooralsnog is het de bedoeling dat de twee gemeenten op 1 januari 2027 fuseren.

De komende tijd gaan Wijdemeren en Hilversum een herindelingsontwerp maken. Daarin komen onder andere de contouren van de toekomstige gemeente te staan. Inwoners, ondernemers en andere organisaties krijgen nog de kans hierover mee te praten.

Complimenten

De experts van BMC kregen veel complimenten van de drie gemeenten. Vooral omdat ze in staat zijn geweest om voor een concurrerende prijs in slechts zeven weken tijd het traject te doorlopen en goede rapporten af te leveren.

“Deze bevatten volgens de opdrachtgevers een heldere weergave van de lokale bestuurskracht, geschreven in een taal die voor zowel bestuurders en ambtenaren als raadsleden toegankelijk en begrijpelijk is”, laat BMC weten.

More on: BMC
Netherlands
Company profile
BMC
BMC is a Netherlands partner of Consultancy.org