Amsterdam blijft magneet voor internationaal werktalent
Amsterdam geldt wereldwijd als de één na meest aantrekkelijke stad om te wonen en werken. Zo blijkt uit de 2024-editie van het Decoding Global Talent-onderzoek van Boston Consulting Group, The Network en The Stepstone Group.
Dit jaar is het onderzoek gehouden onder ruim 150.000 respondenten uit 188 landen. Vanaf de eerste editie, uitgebracht in 2014, wordt de lijst gedomineerd door Londen. Meteen daarachter volgt deze editie Amsterdam, dat daarmee wereldsteden als New York, Parijs, Tokio en Berlijn achter zich weet te laten.
Ondanks de populariteit van onze hoofdstad is Nederland als geheel twee plekken gedaald op de landenranglijst van aantrekkelijke bestemmingen voor expats, naar de zestiende plaats. De onderzoekers noemen de kwaliteit van leven (70%) en werkgelegenheid (67%) als belangrijkste factoren die mensen voor Nederland doen kiezen. Daarnaast worden veiligheid, stabiliteit en zekerheid (51%) genoemd.
“In een tijd van toenemende – en in veel sectoren al nijpende – tekorten op de arbeidsmarkt, is het goed en belangrijk nieuws dat Amsterdam zo hoog scoort als gewenste vestigingsplaats voor talent uit het buitenland”, reageert Anita Coronel, Managing Director en Partner bij Boston Consulting Group. “Het is nu zaak die voorkeurspositie, en de positie van Nederland als land, om te zetten in daadwerkelijke mobiliteit, en dat gaat niet vanzelf.”
Coronel is duidelijk over de lessen die Nederland als gastland uit de resultaten kan trekken. “Bedrijven moeten een scherp beeld definiëren van de expertises en studieachtergronden waarin zij tekorten ervaren – nu, maar vooral ook in de komende jaren – zodat zij gericht kunnen werven. Daarnaast is het belangrijk voor de private sector en de overheid om de dialoog aan te gaan en beleid indien nodig aan te passen om een faciliterende rol te spelen.”
Pullfactoren
Uit het onderzoek blijkt dat een flink deel van de respondenten bereid is om naar het buitenland te verhuizen voor hun professionele ontwikkeling. Van de 63% die hiervoor openstaat noemt 64% financiële en economische factoren als de voornaamste redenen. Daarna volgen carrièreoverwegingen (56%), een betere levenskwaliteit (55%) en een concreet baanaanbod (54%).
Factoren als een beter sociaal systeem en gezondheidszorg (35%), politieke stabiliteit (20%) en een inclusieve samenleving (19%) blijken minder zwaar te wegen in de beslissing om te emigreren.
Rol werkgever
In veel gevallen zal emigreren uit carrièreoverwegingen plaatsvinden in overeenstemming met de huidige of beoogde werkgever. Veel respondenten verwachten dat hun toekomstige werkgever uitgebreide ondersteuning biedt bij de relocatie. Zo verwacht bijna 80% hulp bij huisvesting en ondersteuning bij het regelen van visa en werkvergunning.
Ook taaltraining (54%) en een onboardingprogramma (44%) worden als belangrijk gezien. De resultaten onderstrepen de noodzaak voor werkgevers om een brede begeleiding te bieden om talenten aan te trekken en te behouden.
Denk daarbij aan juridische en financiële zaken, taalonderwijs en ondersteuning bij de integratie van familieleden. Hierdoor kunnen werkgevers een aantrekkelijkere werkomgeving creëren voor internationaal talent.