PwC: Amsterdamse vastgoedmarkt erg onaantrekkelijk

07 februari 2013 Consultancy.nl

Commerciële vastgoedbeleggers zien weinig toekomst in de Amsterdamse vastgoedmarkt. Onze hoofdstad bevindt zich in de onderste regionen van de ‘Real Estate Europe Ranking 2013’ van PwC en Urban Land Institute. Alleen Barcelona, Madrid, Boedapest, Lissabon en Athene hebben volgens commercieel vastgoedbeleggers een nog slechter vooruitzicht.
 
De ranglijst is samengesteld op basis van gesprekken met ruim 500 vastgoedspelers, zoals investeerders, ontwikkelaars, financiers en vastgoedmanagers.

Duitsland domineert top 5
Duitse steden domineren de top-5 van de voor commercieel vastgoedbeleggers meest aantrekkelijke Europese steden. De Duitse steden München, Berlijn en Hamburg vinden zichzelf respectievelijk op de eerste, tweede en vijfde plaats terug. Vorig jaar wast Istanboel (nu de 4e plek) nog favoriet onder vastgoedbeleggers. Een overzicht van de prestaties van de 27 onderzochte steden:
 
PwC - Real Estate Investment Prospects
 
Amsterdam
Amsterdam bevindt zich met een 22e plek in de onderste regionen. “Amsterdam heeft last van de problemen op de vastgoedmarkt en de daarmee samenhangende onzekerheden, zegt Jeroen Elink Schuurman, real estate-leader van PwC. Volgens het rapport ligt in Amsterdam de waarde van commercieel vastgoed nog altijd 35% onder het niveau van vlak voor de crisis. “Vooral de kantorenmarkt is hard geraakt. Vanwege de haperende economie en de hoge leegstand hebben investeerders kopzorgen over de huurmarkt”.
 
Toch zijn er volgens het adviesbureau ook hoopvolle tekenen voor de Amsterdamse vastgoedmarkt. Leegstaande kantoren worden omgebouwd tot hotels en nationale en internationale ketens breiden uit. Ook ziet het rapport op de middellange termijn kansen voor residentieel vastgoed, nu de overheid de woningmarkt stilaan wil dereguleren.

Nieuws

Meer nieuws over