Ernst & Young onderzoek matchfixing in Nederland

31 januari 2013 Consultancy.nl

Ernst & Young gaat samen met de Universiteit van Tilburg en de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoek doen naar matchfixing in Nederland. De partners kregen de Europese aanbesteding gegund in concurrentie met diverse overige adviesbureaus en onderzoeksinstellingen. Dat hebben Ministers Edith Schippers (VWS) en Opstelten (V&J) gisteren bekendgemaakt in een gezamenlijk persbericht. Het onderzoek wordt nog deze zomer opgeleverd.
 
Matchfixing
Matchfixing houdt in dat het verloop van sport wedstrijden op oneigenlijke wijze wordt gemanipuleerd. In de afgelopen jaren is matchfixing wereldwijd fors toegenomen, met name door de grote financiele belangen die gepaard gaan bij sporten als voetbal, tennis en paardrijden. Nadat er vorig jaar steeds vaker berichten boven kwamen drijven over omkoping en illegaal gokken rond Nederlandse sportwedstrijden, voornamelijk voetbal, besloten de ministeries om het probleem in kaart te brengen.
 
“De signalen dat matchfixing ook in Nederland zou voorkomen, zijn onmiskenbaar. Minister Schippers wil in het belang van de sport en de sporters precies weten wat er aan de hand is. De onderste steen moet boven komen'' zegt de woordvoerder van Schippers.
 
Onderzoeksopzet
Het onderzoek naar matchfixing bestaat uit 4 onderdelen. Ten eerste worden beschikbare studies over matchfixing in Europa en Nederland bekeken. Ook worden bestaande meldingen uitgebreid onderzocht. Ten tweede, het onderzoeksteam zal tientallen interviews houden met (ex-) sporters, officials, sportbonden, kansspelaanbieders, het OM en de politie. Ten derde, de huidige instrumenten om matchfixing te voorkomen, op te sporen en te bestrijden worden tegen het licht gehouden en als laatste zal het team van onderzoekers en consultants uiteraard met een lijst van aanbevelingen komen.

Het onderzoek zal worden geleid door Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit, en Toine Spapens, hoogleraar criminologie Tilburg.

Nieuws

Meer nieuws over