‘Bij BCE leveren we onafhankelijk IT-advies’
De consultants van BCE positioneren zich als onafhankelijke IT-adviseurs. Maar wat betekent dat eigenlijk? En hoe borgen ze dit binnen hun advisering? De consultants geven zelf tekst en uitleg.
Om te beginnen: Wat betekent onafhankelijk IT-advies? Wat ons betreft betekent het dat de adviseur maar één belang voorop heeft staan: de klant zo goed mogelijk helpen. Het maakt de adviseur niets uit welke keuze uiteindelijk gemaakt wordt, zolang de klant tevreden is met de keuze.
Kortom: de wensen en behoeften van de klant staan centraal. En die zijn – zeker in de wereld van IT – niet altijd in lijn met die van een externe partner.
Een voorbeeld uit de praktijk. Stel een klant wil een nieuwe IT-oplossing selecteren. Dan neemt de klant waarschijnlijk contact op met een aantal interessante partijen. De klant volgt demo’s, krijgt de ene na de andere mooie presentatie te zien en hoort allerlei indrukwekkende verhalen.
Maar de klant krijgt ook een heleboel niet te zien en te horen. De adviseurs van de betrokken IT-leveranciers (of hun implementatiepartners) hebben namelijk allemaal focus op één oplossing – de oplossing die ze zelf verkopen.
Zij gaan de klant niet wijzen op dat slimme alternatief. Zij gaan de opdrachtgever niet een hele andere richting laten verkennen. Dat gaat in tegen hun belang en door hun focus kennen ze de markt vaak ook niet goed. Daardoor loopt de klant het risico om veel betere opties over het hoofd te zien.
Onafhankelijke IT-adviseurs zijn nergens aan gebonden en hebben brede kennis van de IT-markt. Zij nemen zoveel mogelijk opties mee. Ook de opties waar de klant zelf nooit aan had gedacht. Dat maakt de kans veel groter dat ze eindigen met de oplossing die perfect past.
Onafhankelijk advies zorgt voor een open blik
Begrijp ons niet verkeerd, goede IT-leveranciers hebben absoluut het beste met je voor. Maar ze adviseren je altijd binnen hun eigen kaders. Ze zijn experts in hun eigen oplossingen en kennen vaak alleen globaal wat hun directe concurrenten bieden. Bovendien hebben ze een commercieel belang om binnen hun eigen portfolio te adviseren. Ze gaan je dus geen slimme alternatieven of een hele andere richting laten verkennen. Als onafhankelijke IT-adviseurs doen we dat wel.
En dat levert veel op:
Je ontdekt verrassende opties
Wij kunnen kritische vragen stellen zonder onszelf in onze vingers te snijden. Heb je überhaupt wel een IT-oplossing nodig? Past een innovatieve nieuwkomer niet beter bij je dan een gevestigde naam? Zou je huidige systeem wél voldoen als je het beter configureert? Door alle opties mee te nemen, is de kans veel groter dat je bij de beste uitkomt. En die is vaak verrassend anders dan je vooraf dacht.
Je vindt een leverancier die bij je past
Niet alleen de IT-oplossing moet een match zijn, ook de IT-leverancier moet goed bij je passen. Als onafhankelijke IT-adviseurs kunnen we objectief beoordelen welke implementatiepartner het beste bij je past. We nemen van alles mee: van bedrijfscultuur tot organisatiegrootte tot praktische zaken als reisafstand.
Je krijgt maximale waarde voor je geld
Wij verdienen niets aan de oplossing die we adviseren. Daardoor krijg je een advies dat goed is voor jouw portemonnee, niet voor die van ons. We helpen je om precies dat te kiezen wat je nodig hebt - niet meer en niet minder.
Hoe wij onze onafhankelijkheid waarborgen
Onafhankelijk ben je niet omdat je het zegt. Aan onafhankelijkheid moet je actief werken. Het is fragiel. Als je er niet bewust mee bezig bent, dan sluipen er ongemerkt toch voorkeuren in. Je achtergrond (opleiding, werkervaring, etc.) zal je advies altijd enigszins kleuren. Ook denk je bijvoorbeeld sneller aan oplossingen waar je recent mee in contact bent gekomen. We blijven mensen.
Dit is wat wij doen om onze onafhankelijkheid te waarborgen:
1. We maken geen financiële afspraken met leveranciers
Dit is de belangrijkste. Niets en niemand beïnvloedt ons advies. Wij krijgen geen kick-back fees, kortingen of andere compensaties van leveranciers. Onze enige inkomstenbron komt van klanten zoals jij, die ons betalen voor onafhankelijk IT-advies.
2. We volgen een gedegen selectieproces
Wij werken met een bewezen stappenplan dat we door de jaren heen steeds verder hebben aangescherpt. Door ons strakke selectieproces weten we zeker dat we geen belangrijke opties missen en precies die oplossing vinden die bij jouw organisatie en doelen past.
3. We doen ons onderzoek altijd zorgvuldig
We zijn open en direct over het feit dat niemand – ook BCE niet – de markt in de volle breedte kent. Ren weg van mensen die het wel allemaal zeggen te weten. Er popt overal nieuwe software op en de bekendere pakketten komen continu met updates. Wat vorige maand niet mogelijk was, kan dat deze maand heel goed wel zijn. Wij doen ons onderzoek daarom altijd zorgvuldig. Zelfs als we denken dat we de IT-oplossing en -leverancier al goed kennen.
4. We creëren contrast
We leggen je altijd verschillende opties voor, waarin we bewust contrast creëren. We gaan dus niet alleen AFAS naast Exact zetten of Mendix naast OutSystems. We nemen altijd een 'underdog' mee in het selectieproces. Dit houdt de geest open en leidt vaak tot verrassende inzichten.
5. We hebben geen bedrijfsonderdelen die onze onafhankelijkheid tegenwerken
We hebben geen andere bedrijfsonderdelen die onze onafhankelijkheid kunnen ondermijnen. Geen implementatietak die projecten wil binnenhalen. Geen eigen software of producten die we willen verkopen. En geen partnerships die ons "stimuleren" om adviezen een bepaalde kant op te schrijven.
6. We hebben een divers team met de juiste instelling
We bouwen actief aan een divers team met mensen die onafhankelijk kunnen denken. Onze adviseurs hebben ervaring in verschillende sectoren en met uiteenlopende IT-oplossingen. We kiezen er bewust voor om geen consultants aan te nemen die jarenlang bij één IT-leverancier hebben gewerkt - zo houden we onze blik breed.
7. We laten onszelf challengen
We blijven mensen en kunnen ongemerkt tunnelvisie ontwikkelen. Daarom laten we onszelf regelmatig challengen door mensen binnen of buiten BCE. Mis ik iets? Klopt mijn redenering? Het stellen van dat soort vragen houdt ons scherp en is een vast onderdeel van ons proces.
Let op: die onafhankelijkheid kan ook heel irritant zijn
Onafhankelijke adviseurs zijn namelijk echte partypoopers.
Als jij een mooie oplossing hebt gevonden en met een leverancier om tafel gaat, dan begint die leverancier waarschijnlijk gepassioneerd te vertellen: “Ja hoor, dat kan zeker met onze oplossing. En wist je dat dit, dit en dit er ook mee kan?” Je wordt aangestoken door het enthousiasme en samen komen jullie in een lekkere high terecht. Fijn.
Een onafhankelijke adviseur zegt iets heel anders: “Misschien is dat een mooie optie, maar laten we eerst eens bekijken wat je echt nodig hebt. En laten we er sowieso nog twee opties naast zetten.” Doei enthousiasme en hallo extra werk.
Maar uiteindelijk is het het waard
Dit is zo’n moment waarop je even in je glazen bol moet kijken. Nu is het proces misschien minder leuk, maar de kans dat je de juiste keuze maakt is vele malen groter.
En geloof ons, dat scheelt je op de lange termijn een heleboel ellende.
Dáárom dus onafhankelijk IT-advies.