Kwart ontwikkelingshulp naar duurbetaalde consultants

06 juli 2006 Consultancy.nl
Meer nieuws over

Jaarlijks wordt er door de welvarend landen wereldwijd $79 miljard dollar aan arme landen gedoneerd onder de noemer ontwikkelingshulp.

Ongeveerd de helft van dit bedrag komt echter niet aan bij de mensen waarvoor dit geld bedoeld zou moeten zijn. In plaats daarvan komt dit geld terecht bij duurbetaalde consultants. De Britse ontwikkelingsorganisatie ActionAid stelt dit vast na onderzoek. 

Een vierde naar consultants
Westerse consultants zijn overbetaald en ineffectief en ontvangen ieder jaar $20 miljard, aldus ActionAid. 50 procent wordt gebruikt voor het betalen van de salarissen van deze adviseurs. Ter schrille vergelijking, het locale salarisniveau in Cambodja is voor een plaatselijke ambtenaar $40 in de maand, terwijl een consultant $ 17.000 ontvangt. Het overige geld gaat naar vergoedingen van onkosten, diverse toelagen en worden bijvoorbeeld de prijzige privéscholen van hun kinderen betaald. 

Foreign Aid

Met name Portugal, Frankrijk, Griekenland en de VS maken zich “schuldig” aan zulke ontwikkelingshulp. Kijkend naar bijvoorbeeld Portugal blijft er van iedere dollar die zij uitgeven aan ontwikkelingshulp slechts 18 cent terecht bij de armen. Van iedere Nederlandse euro is dat 68 cent. 

Ontwikkelingshulp
Het geld wordt niet alleen verspild aan adviesbureaus, maar ook wordt er ontwikkelingsgeld gegeven aan landen die dit geld niet zo zeer nodig hebben. Politieke keuzes spelen een grote rol bij het verdelen van een ontwikkelingsbudget. Zo ging er bijvoorbeeld bijna tweederde van het budget voor extra ontwikkelingshulp van de Verenigde Staten naar landen als Afghanistan en Irak.