Impact maken in het publieke domein: Vanberkel-interimmers vertellen

05 juni 2024 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Bij Vanberkel Professionals werken ervaren interimmers aan uiteenlopende finance-, risk- en juridische vraagstukken, met een focus op het publieke domein. Irene Tetteroo en Karin Potma vertellen over hun eigen opdrachten, waarin maatschappelijke impact maken, afwisseling en samenwerken de gemene deler vormen.

Irene Tetteroo startte haar loopbaan als financial professional bij PwC. Hierna werkte ze ruim acht jaar als finance manager bij ConQuaestor, van waaruit ze zich zo’n zeven jaar inzette bij het Rijksvastgoedbedrijf (planning & control). Zes jaar terug maakte ze de stap naar Vanberkel Professionals, een consultancypartij die ook professionals levert voor de uitvoering van tijdelijke opdrachten.

Voor haar eerste opdracht zette Tetteroo zich in als Adviseur interne controle bij provincie Utrecht. Vervolgens fungeerde ze als senior adviseur bedrijfsvoering binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Impact maken in het publieke domein: Vanberkel interimmers vertellen

Begin 2022 volgde een nieuwe en impactvolle rol als Manager governance en verantwoording bij de LCCB, de Stichting Landelijke Coördinatie COVID-19 Bestrijding, die zich de afgelopen jaren hard maakte in de strijd tegen de coronapandemie. “Denk aan het testen, vaccineren, bron- en contactonderzoek, maar ook de CoronaCheck-app – dat werd allemaal beheerd vanuit de stichting”, schetst Tetteroo.

Tetteroos nieuwe rol en werkzaamheden besloegen een breed spectrum, vertelt ze: “Ik had heel veel verschillende aandachtsgebieden onder mij: governance, compliance, juridisch, risicomanagement, de verbijzonderde interne controle (VIC), NEN 7510, AVG en ook de parlementaire enquête.”

Meestrijden tegen de corona

Zo werd het een heel verantwoordelijke en impactvolle interimfunctie voor Tetteroo, die voor de immense taak stond om een crisisorganisatie op te bouwen en diverse aandachtsgebieden te beheren tijdens de piek van de pandemie. “Niet alleen moest er razendsnel geschakeld worden ten tijde van de Omikron-piek, tegelijkertijd moest ook de planning voor afbouw al overwogen worden.”

“Het was een complexe operatie om al de verschillende aandachtsgebieden efficiënt te organiseren. Hoe verdeel je de aandacht, waar leg je prioriteit? Alles vroeg om aandacht, vaak tegelijkertijd”, licht Tetteroo toe.

Ze leerde al gauw dat het noodzakelijk was om snel te scannen en te prioriteren. Ook kwam Tetteroo tot de realisatie dat gewoonweg niet alles tot in detail kon worden afgehandeld. “Voorheen sloot ik mijn computer pas af als ik alles had afgehandeld. Nu moest ik leren om snel te scannen en te prioriteren. Toen ik mijn mailbox opruimde, iets wat ik drie maanden niet had gedaan, trof ik daar 12.000 mails aan. Je kunt niet altijd alles tot in detail gezien hebben, dat is onmogelijk met zoveel verantwoordelijkheden.”

 “We deden het echt met z’n allen. Het was daardoor echt één team, één taak.”

Wat haar in elk geval zal bijblijven aan de opdracht, is het enorm sterke teamgevoel dat ze binnen LCCB ervoer. “Je hebt niemand die verzaakt, iedereen loopt hard. We deden het echt met z’n allen. Het was daardoor echt één team, één taak en een hele leerzame opdracht.”

Budgetbewaking bij het IZA

Haar collega Karin Potma geeft eveneens een uniek inkijkje in het leven als interim professional binnen de publieke sector.

Voordat ze zich bij Vanberkel Professionals aansloot, gaf Potma onder meer leiding aan de controlafdeling bij VluchtelingenWerk Nederland en werkte ze jarenlang als controller en manager van de bedrijfsvoeringsafdelingen binnen Dynamo. En ook in haar vroege loopbaan vervulde ze bij Oxfam Novib jarenlang de rol van controller. In totaal kan Potma bogen op bijna dertig jaar aan controlling- en finance-ervaring in zowel de publieke als private sector.

Eind 2022 kwam ze als Interim Professional (Control) aan boord bij Vanberkel Professionals. In haar eerste jaar zette Potma zich in als financieel expert en ad interim-projectcontroller voor Rijkswaterstaat, waar ze verantwoordelijk was voor de planning en monitoring van projectbudgetten en zorgde voor naleving van richtlijnen binnen de projectenafdeling.

In haar huidige opdracht zet Potma zich als Senior financieel adviseur in voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS): “Hier werk ik voor het team dat het Integraal Zorgakkoord (IZA) begeleidt.”

De zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden

Het IZA vormt een belangrijke overeenkomst, met als doel om de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Om dit te bereiken zijn afspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS en een groot aantal partijen in de zorg. Ondertekenaars van het IZA zijn onder meer overkoepelende organisaties van ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg.

“Mooi om op deze manier een bijdrage te mogen leveren aan de maatschappelijke uitdagingen in de zorg.”

Vanuit haar rol bewaakt Potma het IZA-programma ter waarde van €2,8 miljard (waarvan €400 miljoen via de VWS-begroting loopt en €2,4 miljard via de zorgverzekeraars). Daar zorgt ze ervoor dat budgetten efficiënt worden besteed om de zorg in Nederland te verbeteren en te verduurzamen.

“Een mooie opdracht die precies in mijn straatje past, omdat ik én graag voor de Rijksoverheid wil werken én aan verandering”, laat Potma weten.

“De regioplannen die door partijen in de regio zijn gemaakt om een regionale samenwerking door het hele land mogelijk te maken, moeten gefinancierd worden”, licht Potma verder toe. “Ik bewaak hoe de €400 miljoen die via acht verschillende directies binnen VWS loopt, wordt uitgegeven. Tot slot hebben we als team ook een aantal faciliterende budgetten die ik beheer en bewaak, zodat ze rechtmatig worden besteed.”

Potma vind het leuk om deel uit te maken van dit team, en in haar opdracht samen te kunnen werken met collega’s. “Het lijkt een grote opgave, maar het IZA-team is een klein, hecht team (zo’n 10 fte). Dit team houdt zich vooral bezig met de voorbereiding voor bestuursoverleggen, bewaken van de samenhang en faciliteren van versnelling van de beweging.”

Wat haar tot slot aanspreekt is de diversiteit in haar werk. Ze vertelt dat bij Vanberkel en de opdrachtgever geen dag hetzelfde is: “De afwisseling tussen rechtmatig financieren, operationeel budgetten berekenen en het volgende moment strategisch meedenken over dit soort zaken, daar ligt mijn kracht. Met het hoofd in de wolken en de poten in de modder. Mooi om op deze manier een bijdrage te mogen leveren aan de maatschappelijke uitdagingen in de zorg.”