Sollicitatietips voor werken bij McKinsey & Company

10 december 2007 Consultancy.nl

Droom jij van een carrière in strategy consulting, maar zie je erg op tegen het sollicitatieproces? Consultancy.nl sprak hierover met Sophie Conijn, recruiter bij McKinsey & Company, een van de meest toonaangevende strategie adviesbureaus ter wereld.

Aan wat voor ‘eisen’ moet een CV voldoen om in aanmerking te komen voor een stage of full time baan bij McKinsey?
"We zoeken in brede zin naar elementen die aangeven dat iemand a?niteit heeft met en geschikt zou zijn voor strategy consulting. Zo kijken we naar cijfers omdat die een indicatie vormen of iemand in staat is complexe problemen te analyseren en op te lossen. Teamervaringen binnen verschillende omgevingen geven aan dat iemand in staat is om met anderen samen te werken, zich in te leven in diverse situaties en resultaten te boeken. Daarnaast zijn wij geïnteresseerd in ervaringen waaruit blijkt dat iemand net dat stapje extra wil zetten om zijn/haar doelen te bereiken."

Wat voor vragen kun je verwachten op een sollicitatiegesprek voor een beginnersfunctie bij McKinsey?
"
Tijdens de sollicitatieprocedure, die bestaat uit zes gesprekken verdeeld over twee rondes, kun je vragen verwachten over je cv en over een speci?eke business case. In het persoonlijke interview willen onze consultants van je horen wat concreet jouw rol en bijdrage is geweest in de verschillende activiteiten die op je CV staan. Bijvoorbeeld: wat waren je verantwoordelijkheden in een bepaalde bestuursfunctie, hoe ben je met een speci?eke lastige situatie omgegaan, hoe heb je een bepaald resultaat weten te behalen. Tijdens de interviews over de business case bespreek je een scenario waar een McKinsey team in het verleden bij betrokken is geweest. Daarbij wordt van jou verwacht dat je de onderliggende problematiek kunt herkennen, benoemen en structureren, waardoor je creatieve oplossingen kunt suggereren. Het gaat daarbij niet om de juiste oplossing, maar om de manier waarop je “hardop”denkt.

McKinsey & Company - Digital edge

Hoe kun je je als student het beste voorbereiden voor een sollicitatiegesprek?
"Allereerst kun je online cases oefenen. Daarnaast kun je boeken lezen om een beter beeld te krijgen van interviews op basis van een business case. Dit soort boeken biedt inzichten in hoe je structuur kunt aanbrengen in een probleemstelling. Bovendien biedt McKinsey jou de mogelijkheid om voorafgaand aan de eerste ronde een keer één op één te oefenen met een consultant op kantoor. Deze informele oefensessie is een zeer waardevolle aanvulling op het individueel oefenen. Deze afspraak wordt ongeveer een week voor je eerste ronde gepland. Op die manier heb je nog genoeg tijd om aandachtspunten die je mee hebt gekregen, te verbeteren. Door een dergelijke oefensessie krijg je een beter beeld van wat je te wachten staat. Dat geeft vertrouwen. En natuurlijk kun je ook al je laatste vragen stellen."

Is deelname aan evenementen voor studenten waardevol?
"Deelname aan bijvoorbeeld business courses of inhousedagen kunnen je helpen om een beter beeld te krijgen van het werk van een consultant. Hierdoor zul je duidelijker kunnen uitleggen waarom je geïnteresseerd bent in strategy consulting en waarom je denkt een goede consultant te kunnen worden."

In hoeverre is McKinsey internationaal gericht? Ga je bijvoorbeeld veel naar het buitenland tijdens je eerste jaar?
"McKinsey & Company is een zeer internationale ?rma. Onze cliënten zijn vaak multinationale spelers en we streven ernaar internationale consultant teams naar die cliënten te brengen. Consultants die in het buitenland willen werken, hebben daarom veel mogelijkheden. De eerste maanden willen we graag dat consultants in Nederland werken. Deze periode is erop gericht om je te laten wennen aan het werk. Na die eerste maanden van trainingen en werken op een team is het heel goed mogelijk om een project in het buitenland te doen. Op welk project je aan de slag gaat is afhankelijk van een samenloop van meerdere factoren, waarbij eigen ambities een zware rol spelen.” 

Nieuws

Meer nieuws over