Zakelijke dienstverlener Countus Groep viert 100-jarig jubileum

24 mei 2024 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accountants- en advieskantoor Countus Groep staat dit jaar stil bij een bijzondere mijlpaal: zijn 100-jarige bestaan.

De wortels van Countus Groep voeren terug naar het jaar 1924. Op 1 mei van dat jaar werd Het Boekhoudbureau opgericht om ondernemers te helpen hun bedrijfsvoering met cijfers te onderbouwen. In de eerste decennia groeide het bedrijf gestaag, met een kleine onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Begin jaren 50 telde Countus Groep rond de vijftig personeelsleden en werden vanuit het kantoor in Zwolle diensten verleend aan tientallen klanten in de regio. Tussen de jaren 70 en het millennium opereerde Countus Groep onder de naam OLM Accountants en Belastingadviseurs. In deze periode groeide de zakelijke dienstverlener verder door, nog wel vooral gericht op de regio rondom Zwolle en de omringende provincies.

Zakelijke dienstverlener Countus Groep viert 100-jarig jubileum

In 2001, als gevolg van de fusie tussen OLM Accountants en Belastingadviseurs en Accountants- en Belastingadviesbureau Flevoland, werd de huidige naam Countus Groep aangenomen. Vanaf dat moment ging het hard met de groei van de groep: Countus Groep telt vandaag de dag ruim 700 collega’s, werkzaam vanuit 24 vestigingen in 9 van de 12 provincies van ons land.

Dicht bij de klant

Volgens Dijan Bruins, lid van de Raad van Bestuur van Countus Groep, sluit deze strategie aan bij de wens om dicht bij de klanten te staan. “Voor klanten is het niet alleen prettig dat we fysiek dichtbij zijn, maar ook dat we op de hoogte zijn van wat er lokaal speelt. Zo kunnen we optimaal inspelen op de markt, wensen én eventuele veranderingen.”

Ook is Countus Groep verbreed qua dienstverlening. Waar de focus in eerste instantie lag op accountancy, belastingadvisering, audit en financieel advies, is het bedrijf nu ook actief op thema’s als bedrijfsadvies, fusies & overnames, juridische ondersteuning, internationaal ondernemen, risicomanagement, subsidies en digitalisering.

De groep telt anno 2024 tal van zelfstandige labels, waaronder De Systeemadviseurs, Klaart, Spoar, De Omgevingsadviseurs, Subvention en WeCapital. Bruins: “Met onze aanvullende merken bieden we onze klanten specialistische dienstverlening. Zo kunnen we klanten optimaal van dienst zijn en groeien we samen.”

Coöperatieve roots

In een markt die wordt gedomineerd door partnerstructuren, onderscheidt Countus Groep zich door een model dat sterk lijkt op een coöperatie, waarbij de eigen medewerkers de touwtjes stevig in handen hebben.

“Door onze coöperatieve roots hebben we geen grote winst nodig’, vertelt Bruins. “Daardoor zijn we al een eeuw lang in staat om ondernemers tegen lage kosten onafhankelijk advies te geven. We blijven weg van politieke standpunten en staan dicht bij hen en kennen hun branche als geen ander. Ik ben trots dat zoveel klanten vertrouwen hebben in ons. Zij zijn degenen waar we het allemaal voor doen.”

“Bij Countus kennen we geen partnerstructuur”, vervolgt Bruins. “Sinds 2023 hebben we zelfs alle werknemers mede-eigenaar gemaakt. Zo belonen we betrokkenheid en laten we medewerkers meedelen in het gezamenlijke resultaat.”