Deloitte: eenderde Belgen vermijdt huisarts om kosten

29 november 2011 Consultancy.nl

Adviesbureau Deloitte heeft een onderzoek gehouden naar de houding van de Belgische bevolking tegenover de gezondheidszorg. Daaruit bleek dat de Belgen weliswaar tevreden zijn over de kwaliteit van de geboden zorg, maar zich afvragen of die betaalbaar blijft. Meer dan eenderde (39%) ging afgelopen jaar niet naar een arts omdat de behandeling te duur was. Verder heeft de helft van alle Belgen minstens één chronische ziekte, wat tot hoge kosten leidt. De enquête werd gehouden onder 1,000 Belgen.

Chronische ziekten
België behoort tot de top van landen met het hoogste aantal chronisch zieken. Maar dit probleem speelt niet alleen in België. “Het is een wereldwijd fenomeen,” aldus Jan Demaeseneere, hoogleraar huisartsengeneeskunde aan de Universiteit van Gent. “Zelfs in Afrika zullen chronische ziekten tegen 2020 de grootste doodsoorzaak zijn.”

De wereldwijde stijging van chronische ziekten is, paradoxaal genoeg, deels het gevolg van het succes van de geneeskunde. Ziekten als aids zijn chronisch geworden. “Het maakt het belang van preventie en coaching steeds belangrijker, maar ons systeem werkt omgekeerd. Pas als we een probleem hebben, lossen we het op en gaan we naar de dokter,” zei Hans Debruyne van Deloitte. Verder leiden ook de negatieve aspecten van de westerse levensstijl – roken, obesitas en milieuvervuiling – tot een toename van chronische ziekten, net als de stijging van de gemiddelde levensduur.

Stijgende kosten
Hoewel Belgen dus tevreden zijn over de kwaliteit van de gezondheidszorg, maken ze zich zorgen over de stijgende kosten. Tweederde heeft zijn zorguitgaven moeten aanpassen sinds de economische crisis. 60% kan minder geld uitgeven aan vaste lasten en huishoudelijke uitgaven, als gevolg van de hoge maandelijkse zorgkosten. Van alle Belgen die een medisch voorschrift nodig hadden koos 40% voor generische alternatieven.

39% heeft op enig moment zelfs geen arts geraadpleegd bij een ziekte of verwonding, omdat de behandeling te duur zou worden. “De bevinding loopt gelijk met wat we uit andere onderzoeken leren: meer en meer mensen hebben problemen om hun gezondheidsuitgaven te betalen,” zegt Debruyne.

Nieuws

Meer nieuws over