PwC: Tot 30% van IT uitgaven buiten ICT budget om

02 januari 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Circa 15% tot 30% van de IT-uitgaven gaat buiten het officiële IT-budget om. Bij de aankoop van cloudservices en het gebruik van mobiele apparaten wordt controle van CIO- en de ICT-afdeling vaak gepasseerd. Dat blijkt uit een onderzoek van PwC. Het Big4 adviesbureau waarschuwt CIO’s dat ze de omvang van “schaduw IT” in kaart moeten brengen en dat ze moeten ingrijpen.

Volgens Chris Curran, consultant bij PwC Advisory, zullen uitgaven aan IT buiten het officiële budget alleen maar gaan toenemen. “Afdelingen passeren IT omdat ze IT te langzaam vinden of omdat de CRM-applicatie van IT hen niet meer bevalt”, zegt hij.

Cloud based services
Vooral bij de aankoop van cloudservices worden de processen en inkoop van de IT-afdeling vaak gepasseerd. Dit leidt volgens Curran bijvoorbeeld tot complicaties wanneer managers naar de IT-afdeling gaan met de wens dat enterprise data wordt samengevoegd met cloud-based data, terwijl ze de cloudservices geheel buiten de IT-afdeling om hebben aangeschaft.

Nieuwe rol IT-afdeling
De positie van de CIO en de IT-afdeling is in de afgelopen tien jaar radicaal veranderd, aldus Curran. “Ze schrikken dat de data ineens niet meer binnen hun de organisatie is. Vroeger werd dit bestempeld als ‘negatief gedrag’ waar op z’n minst een strenge uitbrander op volgde”, verklaarde de PwC-consultant. IT-afdelingen moeten nu uitvoerig onderzoeken waar en waarom er schaduw-IT wordt aangeschaft. Soms kan daar een goede reden voor bestaan, maar ook kunnen er grote risico’s aan vastzitten, bijvoorbeeld bij de aankoop van file sharing services.