Zanders begeleidt fusie integratie tussen energiebeurzen

20 oktober 2009 Consultancy.nl

Vorige week is de fusie tussen APX-ENDEX en Belpex formeel afgerond. Inmiddels zijn de organisaties volledig geïntegreerd en betreden ze de markt als één entiteit. De fusie tussen de twee energiebeurzen werd begeleid door Zanders.
 
De eerste gesprokken tussen de energiebeurzen dateert van begin 2009. APX-ENDEX was al voor 10% aandeelhouder in Belpex maar streef naar verdere integratie. “We draaiden hun handelsplatform, we verzorgden clearingdiensten en we kenden het gedrag van hun klanten” legt Lucas Schmeddes uit, CFO van APX-ENDEX. “Maar door de toenemende ontwikkeling naar één geïntegreerde, West-Europese energiemarkt is het van belang om ook als energiebeurs schaalvoordelen te kunnen benutten”.
 
Externe support
Na bekendmaking van de overeenkomst besloot APX-ENDEX om externe adviseurs in te schakelen. APX-ENDEX had zelf te weinig resources om, naast de daily business, het fusietraject te leiden. Schmeddes: “Om dan een investment bank in te schakelen, zou ‘overgekwalificeerd’ zijn,” gebaart de CFO. “We hadden immers het belangrijke voorwerk al gedaan. Nee, we wilden gewoon een partner die de uitvoering kan managen én inhoudelijk meedenkt.” Via grootaandeelhouder TenneT hoorde hij van de M&A Advisory-tak van Zanders.
 
Eind december 2009 werd het adviesbureau benaderd en kort daarna volgde een kennismaking met consultants Richard Roering en Sybren Bitter. Twee weken later was Bitter door APX-ENDEX ‘ingelijfd’ en zorgde Roering op de achtergrond voor de kwaliteitsbewaking. Bitter werd verantwoordelijk voor de implementatie van het fusieplan en zorgde voor de afstemming tussen stakeholders, waaronder het management, RvC, finance- en legal-departments, de verschillende externe adviseurs en de accountant.
 
APX-ENDEX CFO kijkt tevreden terug over de samenwerking: “Zanders heeft uitstekend werk geleverd. Wanneer Sybren Bitter met zijn bevindingen bij mij kwam, hoefde ik alleen maar een beslissing te nemen”.
 
Over APX-ENDEX
APX-ENDEX is een belangrijke speler in zowel de spotmarkt als de termijnhandel in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. APX-ENDEX treedt op als ‘central counterparty’ bij alle transacties. De onderneming voert dan het clearing & settlement proces uit voor haar leden, die daardoor (verwachte) overschotten of tekorten in elektriciteit anoniem kunnen verhandelen. APX-ENDEX is in december 2008 ontstaan door de fusie tussen APX en energiebeurs ENDEX (European Energy Derivatives Exchange).

Nieuws

Meer nieuws over