Ecofys ontwikkelt Emissions Trading Schemes map

19 december 2012 Consultancy.nl

Ecofys heeft samen met de International Carbon Action Partnership (ICAP) de Emissions Trading Schemes (ETS)-kaart gelanceerd. De interactieve kaart biedt inzicht in de status en het ontwerp van ETS over de wereld. Daarnaast krijgen bezoekers de mogelijkheid om de effectiviteit van ETS in verschillende landen te vergelijken.

Het project werd grotendeels mogelijk gemaakt door het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat bijdroeg met een budget van €50,000.

Emissions Trading Schemes
Emissions Trading Schemes worden door overheden gebruikt als een tool om klimaatverandering tegen te gaan. Met ETS kunnen overheden een limiet vaststellen op de hoeveelheid vervuiling die wordt uitgestoot. De limiet wordt vervolgens gealloceerd of verkocht aan bedrijven in de vorm van emissievergunningen. Als bedrijven meer uitstoten dan waar zij volgens hun vergunningen recht op hebben, moeten ze extra vergunningen kopen van bedrijven die minder vergunningen nodig blijken te hebben. Als gevolg hiervan wordt aan de gehele markt een stimulans geboden om CO2-efficiënt te opereren, en als geheel zal de markt niet meer uitstoten dan het vooraf vastgestelde emissiedoel.

Ecofys - ETS Overview Map

De Emissions Trading Schemes-kaart kan worden bekeken op de website van de ICAP.

Bijdrage van Ecofys
Ecofys ontwikkelde de structuur en het ontwerp van de interactieve ETS-kaart, en speelde een belangrijke rol in het verzamelen van een groot deel van de onderliggende ETS-data. De ETS-kaart geeft op landniveau inzicht in onder meer de belangrijkste ETS-ontwerpelementen, emissiecaps, industriesectoren die onderdeel zijn van het ETS, en het aantal bedrijven dat meedoet in elk stelsel. De ETS-kaart bestrijkt op dit moment 29 jurisdicties, waaronder acht met een opgestart ETS, negen waar de implementatie van ETS is gepland, en twaalf waarin over ETS wordt nagedacht.

“Onze kaart is handig doordat hij een duidelijk overzicht geeft van informatie die op dit moment publiekelijk beschikbaar is. Belanghebbenden kunnen langdurige zoektochten in meerdere landen en talen voorkomen, door deze one-stop-shop te gebruiken als een eerste impressie van de ETS-systemen in de wereld”, zei Alyssa Gilbert van het adviesbureau. Leif Ervik van ICAP voegde toe: “Het ETS biedt deelnemende landen de mogelijkheid om best practices met elkaar te delen en te leren van elkaars ervaringen.”

Nieuws

Meer nieuws over