Canada heroverweegt JSF investering na KPMG analyse
Het Joint Strike Fighter (JSF) dossier houdt de Nederlandse politiek al een decennium lang flink bezig. Sinds het besluit van de Nederlandse overheid in 1997 om partnerland te worden van het Amerikaanse JSF-project is het thema een roerig kolkende politieke vulcaan. Tientallen onderzoeken en rapporten zijn inmiddels uitgevoerd en miljoenen gespendeerd aan onder meer de Algemene Rekenkamer en adviesbureaus. Maar het JSF-project houdt niet alleen in Nederland de gemoederen flink bezig.
Ook in Canada staat het programma in de schijnwerpers. Aanleiding is een cost-benefit analyse van KPMG, waarin het Big Four kantoor concludeert dat de kosten veel hoger zullen uitkomen dan vooraf werd ingecalculeerd.
JSF kosten structureeel onderschat
Net als Nederland is Canada sinds 1997 betrokken bij de aanschaf van de JSF en tekende dezelfde overeenkomsten in 1997, 2002 en 2006 voor deelname. Uit diverse onderzoeken in de afgelopen jaren bleek dat de kosten structureeel werden onderschat. Volgens oppositiepartijen heeft de Canadese regering de bevolking zelfs misleid over de hoogte van de werkelijke kosten van de aanschaf en de exploitatie van de JSF. Onder druk van de oppositie besloot de regering begin september om KPMG in te huren om onafhankelijk onderzoek te doen naar de kosten van het JSF-project.
Het onderzoek van het adviesbureau kostte de Canadese regering uiteindelijk $705.854.
Totale kosten van meer dan $40 miljard
Uit het rapport van KPMG blijkt dat de totale kosten voor het gebruik van 65 F-35 toestellen gedurende 30 jaar zal oplopen tot boven de $40 miljard. Het huidige budget houdt rekening met een maximum van $33 miljard. Zo is $9 miljard gereserveerd voor aanschafkosten, $6 miljard voor beheer en onderhoud en circa $18 miljard voor totale life-cycle kosten.
Heroverweging van JSF beleid
Doordat de kosten veel hoger uitvallen dan verwacht gaat de Canadese overheid vrijwel zeker de beslissing om de F-35 te kopen vanaf de grond af opnieuw bekijken.