AKD: Medewerkers ontslaan wordt fors goedkoper

17 december 2012 Consultancy.nl

Het ontslaan van werknemers in Nederland wordt waarschijnlijk fors goedkoper. Momenteel staat Nederland op het gebied van ontslagkosten in de subtop. Indien de plannen van het kabinet voor het ontslagstelsel doorgaan dan wordt Nederland één van de goedkopere landen in West-Europa, op een vergelijkbaar niveau met bijvoorbeeld Litouwen. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek naar de ontslagkosten in 25 Europese landen, uitgevoerd door advocatenkantoor AKD.
 
Ontslagkosten dalen
Bij de presentatie van het regeerakkoord van dit jaar werd duidelijk dat het nieuwe kabinet van plan is het Nederlandse ontslagstelsel drastisch te wijzigen. Indien de plannen doorgaan, wordt Nederland één van de goedkopere landen in West-Europa. Zo dalen de totale gemiddelde ontslagkosten van een IT’er die jaarlijks rond de €120.000 bruto verdient van net onder €200.000 naar circa €120.000. In de nieuwe situatie wordt de ontslagvergoeding beperkt tot maximaal €75.000, daarbovenop wordt een transitiebudget voor scholing verplicht gesteld tot maximaal vier maandsalarissen.
 
AKD - Ontslagkosten Nederland
 
Uit het berekeningen van het advocatenkantoor komt naar voren dat de plannen zeer onvoordelig uitpakken voor oudere werknemers en werknemers met een hoog salaris. Maar ook de middeninkomens worden geraakt. Pascal van Schaik, advocaat Arbeidsrecht bij AKD, licht toe: “Middeninkomens blijven ook niet gespaard en krijgen te maken met een substantieel lagere ontslagvergoeding”.

Nieuws

Meer nieuws over