Met agile en scrum op weg naar meer persoonlijk geluk

19 februari 2024 Consultancy.nl

Kunnen agile- en scrum-methoden je helpen om een gelukkiger leven te leiden? Vraag het aan scrum master en agile coach Herman Meeuwsen, en hij zal het met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Onlangs verscheen zijn boek ‘A Scrum Master’s Guide to Happiness’. Daarin legt hij uit hoe agile en scrum kunnen helpen bij het bepalen, plannen en uitvoeren van persoonlijke doelen om zo uiteindelijk een gelukkiger leven te leiden.

In zijn boek geeft Herman Meeuwsen, in het dagelijkse leven consultant bij Ordina, verschillende voorbeelden van hoe hij agile- en scrum-werkwijzen toepast in zijn privéleven. Zo is gezond leven een belangrijk doel voor hem en gebruikt hij uiteenlopende tools die hem helpen om dat doel te bereiken.

Op zijn telefoon heeft hij een app waarmee hij eenvoudig kan bijhouden of hij voldoende glazen water drinkt. Om op gezond gewicht te blijven gebruikt hij een slimme weegschaal en de app Noom die bijhoudt wat hij eet en adviseert wat hij het beste kan eten. 

Met agile en scrum op weg naar meer persoonlijk geluk

De lijst gaat verder – in zijn planningsapp heeft hij een wekelijkse checklist waarin hij per dag aangeeft of hij heeft gewandeld, gefietst of aan yoga heeft gedaan. “Al deze metrieken ondersteunen me om bewuster beslissingen te nemen die goed zijn voor mijn gezondheid. Het triggert me echter ook om creatief te zijn als dingen anders lopen dan gepland. Heb ik een drukke agenda, dan neem ik op kantoor bijvoorbeeld de trap naar de tiende verdieping als alternatieve workout.”

Reflectie

In het checken van de voortgang van zijn persoonlijke doelen, zijn reflectie en aanpassing belangrijke onderdelen. Zo heeft Herman op zondagmorgen zijn wekelijkse terugblik om te evalueren wat er de afgelopen week wel en niet goed ging. “Je kunt dat mentaal in je hoofd doen, maar ik schrijf liever alles op.”

“Dat helpt om mijn hoofd leeg te maken en ik kan het nog eens teruglezen”, legt hij uit. “Ik stel me bij die terugblik drie vragen: Waar werd ik blij van, wat heb ik geleerd en wat kan er beter? Vervolgens kies ik één tot twee concrete acties die ik in de komende week wil doen. Het hoeft overigens niet altijd iets groots te zijn. Voor mij is die reflectie een routine geworden, ik heb een schriftje naast het bed liggen en het kost me al met al een half uurtje.”

Retrospective

De agile- en scrum-werkwijzen hebben niet alleen hemzelf geholpen maar ook zijn gezin. Toen hij na een scheiding een nieuwe relatie kreeg en zijn twee puberkinderen uit zijn eerdere huwelijk ieder weekend bij hem en zijn nieuwe vrouw waren, gaf dat aanvankelijk behoorlijk wat frictie.

Herman: “Omdat de regels in het huishouden van mijn ex-vrouw en die van mij verschilden, gaf dat vaak problemen als de kinderen van mij en mijn nieuwe partner in het weekend bij ons waren. Vaak was ik de bemiddelaar bij iedere ruzie over huishoudtaken of welk tv-programma er mocht worden bekeken. Ik had daar op een gegeven moment geen zin meer in en wilde graag toe naar een situatie waarin we met zijn allen meer tevreden waren.”

“Ik heb toen, geïnspireerd op het scrum retrospective event, een keukentafelsessie belegd waarin we allemaal de gelegenheid kregen om eerlijk en open te praten over onze persoonlijke waarden, behoeften en frustraties. Dat heeft enorm geholpen en er ook voor gezorgd dat de onderlinge communicatie structureel is verbeterd en we als gezin dichter naar elkaar toe zijn gegroeid.”

Inmiddels zijn de kinderen van Herman de deur uit. “We zitten in een andere levensfase, maar ik heb nog steeds één keer per maand met mijn vrouw een soort retrospective om te checken of alles nog goed gaat en dat leidt tot heel mooie gesprekken.”

Scrumpy Dad

Voor het schrijven van het boek kon Herman dankbaar putten uit de blogs die hij als Scrumpy Dad op Medium publiceert over persoonlijke ontwikkeling. “Met die blogs had ik al aardig wat bouwstukken voor mijn boek. Ik had dan ook vrij snel de structuur te pakken. Bij elkaar heb ik een half jaar nodig gehad om het boek te schrijven, waarbij het boek een mix is geworden tussen theorie en praktijk.”

“Vervolgens heb ik een aantal mensen gevraagd om feedback te geven op de verschillende hoofdstukken van het boek. Ook heb ik een professionele Engelse copywriter ingeschakeld om het manuscript kritisch door te nemen qua verhaallijn en structuur. Een van de zaken die ik terugkreeg was dat het woord happiness weinig terugkwam in het boek. En ik heb goede tips gekregen hoe je een goede introductie schrijft.”

Tips

Voor iedereen die op zoek is naar meer geluk in diens leven, heeft Herman wel een aantal tips. “Laat ik vooropstellen dat geluk een heel subjectief en persoonlijk concept is en dat iedereen zelf moet uitzoeken wat dat voor hem of haar betekent.”

De belangrijkste tip is wat hem betreft: “Start zo simpel mogelijk en begin om wekelijks terug te blikken. Stel jezelf hierbij twee vragen: wat ging er goed en wat wil ik veranderen? Deze basisvorm van zelfreflectie geeft je al snel inzichten om ernaar te handelen. Het is een kleine inspanning en je hebt er al heel snel profijt van.”

En ja, dan de hamvraag: is hijzelf gelukkiger geworden? “Ja, ik ben meer tevreden over wat er goed gaat. En ik hou van leren. Wat kan ik voor nieuws oppakken, welke nieuwe vaardigheden kan ik ontwikkelen?”

“Door agile- en scrum-werkwijzen toe te passen in mijn eigen leven heb ik geleerd om van mijn eigen kracht uit te gaan en loyaal te blijven aan mijn doelen, ook als het even tegenzit. Het uitgeven van mijn eigen boek is daar een mooi voorbeeld van. Ik heb ook geleerd dat je niet alles zelf hoeft te doen en dat je anderen om hulp kunt vragen.”