Accenture: Investeerders gaan bankensector mijden

07 oktober 2009 Consultancy.nl

Als banken hun investeerders niet minimaal 15% rendement beloven, zullen beleggers hun geld in andere sectoren investeren. Vooral banken in de Benelux zullen in de komende jaren veel moeite met deze eis hebben. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek door adviesbureau Accenture onder 150 banken.

15% rendement mogelijk
Het geëiste rendement van 15% is veel hoger dan de 4 tot 5% die banken nu gemiddeld bieden, aldus Edwin van der Ouderaa, hoofdonderzoeker bankensector bij Accenture. Banken moeten dus veel winstgevender worden. Toch is volgens hem een dergelijk rendement wel degelijk haalbaar. “In de jaren 2006 en 2007 lag dit cijfer nog gemiddeld op 26%. Toen werden er gigantische risico's genomen die nu niet meer mogelijk zijn. Dan is het logisch dat je op een percentage van 15 uitkomt”, aldus Van der Ouderaa.

Banken in de Benelux
Banken in de Benelux zullen desondanks veel moeite moeten doen om deze eis in te willigen. Zij hebben doorgaans te maken met hoge kosten. Hoewel kostenreductie voor veel banken lastig zal zijn, is dit volgens Van der Oudera hun enige mogelijkheid: “Er zijn twee manieren om je te onderscheiden qua winstgevendheid. De eerste, het oprekken van marges, is lastig omdat alle banken dit al doen. Blijft over het omlaag brengen van de kosten.”