Ernst & Young: DDR gevangenen werkten voor Ikea

19 november 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ikea heeft jarenlang in het vroegere communistische Oost-Duitsland gevangenen gedwongen om te produceren voor de Zweedse meubelgigant. Dat blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young in opdracht van het management van Ikea. Zowel politieke en criminele gevangenen werden gedwongen om te werken in de fabrieken van Ikea.
 
Zweedse documentaire
De zaak kwam aan het licht door een Zweedse documentaire die begin mei werd uitgezonden. Het programma baseerde zich onder meer op documenten van de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst. Het management van Ikea reageerde slagvaardig en huurde Ernst & Young in voor een onafhankelijk onderzoek.
 
Op de hoogte van dwangarbeid
Het accountants- en adviesbureau onderzocht circa 80.000 gearchiveerde items uit Duitse federale- en staatsarchieven en 20.000 interne documentenpagina's van Ikea. Daarnaast werden ongeveer 90 mensen geïnterviewd, waaronder voormalig Ikea-werknemers als getuigen van de voormalige DDR. Ernst & Young concludeerde dat tientallen Ikea medewerkers, met name managers, op de hoogte waren van het dwangarbeid. In een reactie laat de meubelgigant weten de praktijken ten zeerste “te betreuren”. "We betreuren het heel erg dat dit heeft kunnen gebeuren," vertelt Jeanette Skjelmose, duurzaamheidsmanager Ikea, tegenover de BBC.
 
Volgens de BBC komen de Ikea dwangarbeiders wellicht in aanmerking voor compensatie. Daarnaast laat de omroep weten dat Ikea niet de enige was die gebruik maakte van deze illegale praktijk, “tientallen bedrijven zijn medeplichtig aan dwangarbeid in de jaren ’60 tot ’80” schrijft de BBC.