Zanders investeert in grootste zonnepanelendak Berlijn

03 juli 2011 Consultancy.nl

Vorige week is het grootste zonnepanelendak in Berlijn – op het dak van het Duitse verhuisbedrijf Zapf – in gebruik genomen. Het idee voor het enorme solarproject komt van First Green Capital, een joint venture tussen energieleverancier Greenchoice, financieel consultant Zanders, Eurosol en drie Duitse ondernemers.
 
Binnen het consortium is Zanders verantwoordelijk voor financieel advies en risicomanagement.
 
25 jaar
First Green Capital huurt het dak van Zapf voor 25 jaar. De installatie op het dak van Zapf bestaat uit 4.536 zonnepanelen op 22.500 m2 dakoppervlak met een gezamenlijk vermogen van 1,1 megawattpiek (MWp). “Dat is genoeg om 300 gezinnen van stroom te voorzien”, vertelt Zanders adviseur Joost Berkvens. De opgewekte stroom van 1,0 miljoen kilowattuur (KWh) wordt teruggeleverd aan het net tegen het vaste teruglevertarief van € 0,258 per KWh ofwel een omzet van circa € 250.000 per jaar.
 
Duitsland stimuleert duurzame energie
Greenchoice investeert in Duitsland omdat de Duitse overheid duurzame energie met succes stimuleert. Jurjen Algra van Greenchoice: “In Duitsland worden per dag net zoveel zonnepanelen gelegd als in Nederland in een jaar. Daar kan Nederland een voorbeeld aan nemen als het gaat om duurzame energie”.
 
Uitbreiding
Ondertussen is First Green Capital alweer volop bezig met de ontwikkeling van vervolgprojecten en op zoek naar nieuwe locaties voor zonneprojecten. De voorkeur gaat volgens Joost Berkvens met name uit naar locaties in het oosten van Duitsland, omdat daar meer grondstukken met beperkte alternatieve aanwendbaarheid zijn.

Nieuws