Greywise Consultancy zet intrinsieke motivatie centraal in leerdoelen

10 oktober 2023 Consultancy.nl

Greywise Consultancy heeft een nieuw ontwikkelprogramma gelanceerd voor zijn medewerkers. Niets bijzonders, op het eerste gezicht. Maar met het ‘Your Accelerator Program’ gooit het adviesbureau uit Ede het over een andere boeg.

Ontwikkelprogramma’s voor talent zien er in de kern veelal hetzelfde uit: er is een curriculum, er worden leerdoelen gesteld (een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) met SMART-doelstellingen), en via een palet aan leerinterventies wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden.

Vervolgens worden deze toegepast in de praktijk. Idealiter is het leerproces stevig ingebed in die praktijk, inclusief een structuur waarbinnen de leerinterventies al zijn ingeregeld, een koppeling aan de reguliere performance management-cyclus en de ruimte om desgewenst bij te sturen.

Het team van Greywise

Het team van Greywise

Greywise Consultancy bood zijn ongeveer tien medewerkers tot vorig jaar enkel een vakinhoudelijk ontwikkelprogramma. De twee partners van het in 2011 opgericht IT-adviesbureau voor de maakindustrie, Steven en Jens Hensen, wilden dat aanbod graag verrijken door ook de nadruk te leggen op persoonlijke ontwikkeling. Daarbij weken ze echter heel bewust af van het standaardmodel.

Veranderen vanuit jezelf

Het begon allemaal nadat ze kennismaakten met Bert Smeets van EQTONIQ en de theorie die hij ontwikkelde over leren en ontwikkelen, bekend als de Regelkring.

“Bij grote bedrijven gebruiken ze modellen als POP en SMART. Ik geloof veel meer in intrinsieke motivatie”, vertelt Smeets. “Zorg ervoor dat de motivatie om te leren en verbeteren vanuit de medewerker komt. Dan is de impact ook veel hoger.”

“Ik geloof dat mensen vooral willen veranderen vanuit zichzelf, niet vanwege extern opgelegde doelen.”

“Een nadeel van benaderingen als POP en SMART is dat meetbare doelen leidend worden: alles moet meetbaar zijn en aan het einde van het jaar wordt er aan de hand van invullijstjes gekeken of je wel genoeg ontwikkeling hebt doorgemaakt”, legt hij uit. “Ik geloof dat mensen vooral willen veranderen vanuit zichzelf, niet vanwege extern opgelegde doelen. Mensen ontwikkelen zich omdat ze dat willen.”

Your Accelerator Program

Steven en Jens Hensen omarmden dit gedachtegoed. Samen met Smeets gingen ze aan de slag om het bij Greywise in de praktijk te brengen. En zo zag het ‘Your Accelerator Program’ (YAP) vorig jaar het levenslicht.

“Je hóéft niks met het YAP te doen, het moet vanuit jezelf komen”, zegt Steven Hensen. “We hebben geen verplicht jaarlijks gesprek over de POP meer, we zijn een platte organisatie en de lijnen zijn kort. Elke medewerker kan te allen tijde in gesprek gaan over zijn/haar ontwikkeling en wensen.”

Hensen weet waarover hij het heeft. Vanuit zijn eigen intrinsieke motivatie ontstond de wens om met andere ondernemers te sparren. Na een YAP-gesprek werd de conclusie getrokken dat het een goed idee zou zijn om zich aan te sluiten bij het NLGroeit-coachingsprogramma. “Inmiddels kom ik elk kwartaal samen met een andere ondernemer en leren we veel van elkaar. Erg waardevol!”

Diepere laag in de samenwerking

De transitie naar het nieuwe ontwikkelprogramma vergde wat inspanning, maar die betaalt zich nu terug, zo geeft Hensen aan. “We hebben tussendoor wat aan de aanpak moeten schaven en beginnen nu te zien dat het echt werkt.”

“Je moet werknemers niet alleen vakinhoudelijk laten groeien, maar ook als mens. Dan vergeten ze je nooit.”

De nieuwe benadering vraagt niet alleen iets van de organisatie, maar ook van de medewerkers zelf. “Het is belangrijk dat je je kwetsbaar opstelt en vraagt om hulp”, legt Hensen uit. “Ik denk dat je in dit traject de belangrijkste ontwikkeling doormaakt als persoon, niet vakinhoudelijk.”

En daar profiteert ook Greywise weer van. “Je merkt dat binnen de organisatie nu eerder dingen naar elkaar uitgesproken worden. Zo komt er een diepere laag in de samenwerking die je bij veel bedrijven niet ziet. We hebben een omgeving gecreëerd waarin medewerkers zich veilig voelen.”

Dat is in de consultancybranche extra waardevol, stelt Hensen, omdat consultants vaker bij de klant zitten dan bij hun eigen collega’s. Het creëren van onderlinge connectie is voor adviesbureaus daarom des te belangrijker én uitdagender.

“We komen daarom bewust maandelijks bij elkaar, je voelt op die dagen ook dat het één team is”, aldus Hensen. “Ook iemand die afscheid neemt houden we te vriend, dat zijn hopelijk later ambassadeurs. Je moet werknemers niet alleen vakinhoudelijk laten groeien, maar ook als mens. Dan vergeten ze je nooit.”