Prijs beste duurzaamheidsscriptie gaat naar Tessa Kraak

29 september 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Tessa Kraak heeft de Molenkamp Award voor de beste duurzaamheidsscriptie van het jaar gewonnen.

Als afsluiting van haar masteropleiding Digital Business (aan de Amsterdam Business School, die deel uitmaakt van de UvA) onderzocht Kraak de relatie tussen genderdiversiteit in het topmanagementteam en de prestaties binnen het bedrijf.

Met haar scriptie – voluit getiteld ‘Green and Digital Attention as Mediators between Top Management Team Characteristics and Firm Performance: A Moderated Mediation Framework’ – heeft Tessa aangetoond dat genderdiversiteit een positieve invloed heeft op de mate waarin aandacht wordt besteed aan duurzaamheid en digitalisering, én dat aandacht voor duurzaamheid een positieve correlatie vertoont met de prestaties van het bedrijf.

Prijs beste duurzaamheidsscriptie gaat naar Tessa Kraak

Met een hoog eindcijfer (een 9) kwam haar scriptie bovendien in aanmerking voor de prestigieuze George Molenkamp Sustainability Thesis Award. De prijs is vernoemd naar George Molenkamp, een voormalig KPMG-partner en grondlegger van de duurzaamheidspraktijk van de Big Four-accountants- en adviesorganisatie.

Beste duurzame scripties

De jaarlijkse award, een initiatief van KPMG en de Amsterdam Business School, zet de makers van de beste scripties op het gebied van duurzaamheid in het zonnetje. Het is dit jaar de zevende keer dat de award wordt uitgereikt.

Afgelopen vrijdag, tijdens een feestelijke gala-avond in het DeLaMar Theater in Amsterdam, wachtte Kraak samen met haar twee medefinalisten gespannen op het eindoordeel van de deskundige jury.

“De scriptie van Tessa Kraak laat zien dat een diverse groep leiders nodig is voor de duurzaamheidstransitie die we nu doormaken”, motiveerde Jerwin Tholen, jurylid en partner sustainability bij KPMG, de keuze voor de scriptie van Tessa. “Het onderstreept het belang van diversiteit met betrekking tot groene en innovatieve onderwerpen, en draagt bij aan de ‘groene transitie’ en de verbetering van bedrijfsprestaties.”

De overige juryleden waren Bernd Hendriksen (ondernemer en leraar aan de Amsterdam Business School) en Renad Mangoud (penningmeester van de studentenraad economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam).

Praktisch toepasbare kennis

Arno Kourula, hoogleraar business & sustainability bij Amsterdam Business School en coördinator van de awardcommissie, liet weten dat de scriptie “allerlei nieuwe belangrijke inzichten” geeft op het gebied van duurzaamheid. “Tessa’s onderzoek heeft een solide theoretische basis en biedt tegelijkertijd praktisch toepasbare kennis over de link tussen diversiteit, duurzaamheid en digitalisering. Een voorbeeldige scriptie!”

Reeds voor de uitreiking liet Kraak op LinkedIn al weten hoe blij ze was met de hoge waardering van haar scriptie, evenals haar nominatie: “Dit is voor mij de spreekwoordelijke kers op de taart en bevestigt dat hard werken echt zijn vruchten afwerpt.”

In navolging van haar afgeronde masteropleiding (ze volgde daarin bovendien het Honours Sustainabilty-programma) is Kraak inmiddels vertrokken naar Australië, waar ze een postgraduate-opleiding volgt in Digital Finance aan de University of Melbourne.

“Ik kijk er zeer naar uit om buiten mijn comfortzone te stappen, nieuwe ervaringen op te doen en vriendschappen te sluiten. Deze stap zal ongetwijfeld bijdragen aan mijn persoonlijke groei.”