Van drijfveren naar oplossingen: Sem Geerling over zijn pad naar Mercer

13 oktober 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De complexe leef- en belevingswereld van mensen doorgronden om ze zo goed mogelijk te helpen – dat was het doel waarmee Sem Geerling acht jaar geleden begon aan zijn loopbaan. In de ggz kon hij jarenlang naar hartenlust werken aan deze missie. Gaandeweg raakte hij steeds meer gefascineerd door organisatiepsychologie en beleidsmatige processen. Sinds deze zomer is hij consultant bij Mercer: “Hier komen al mijn interesses samen.”

Sommige starters hebben na het behalen van hun diploma nog geen idee wat ze precies willen gaan doen. Sem Geerling behoorde duidelijk níét tot deze groep: “Vanaf het allereerste begin was ik vastbesloten om mijn carrière te starten in een klinische omgeving.”

Deze glasheldere ambitie ontstond vanuit een “diepe fascinatie voor klinische psychologie”, die Sem ontwikkelde tijdens zijn opleiding Sociaal Werk aan de Hogeschool van Amsterdam.

Sem Geerling, Senior Consultant Compensation and Benefits, Mercer

Sem Geerling, Senior Consultant Compensation and Benefits, Mercer

Al ruim vóórdat hij zijn studie afrondde, zette hij zijn eerste stappen in het verwezenlijken van zijn ambitie. Hij begon als begeleider en coördinator bij Roads, een ggz-organisatie die mensen met een complexe psychiatrische problematiek of verslavingsachtergrond naar werk begeleidt.

“Mijn doel was om de complexe leef- en belevingswereld van mensen te doorgronden en begrijpen, en wat is er mooier dan die interesse te combineren met de mogelijkheid om anderen te helpen?”, blikt Sem terug op wat hem deed kiezen voor de geestelijke gezondheidszorg.

Verschuivende interesse

Zo’n zes jaar werkte Sem “met toewijding” voor Roads. Hij groeide door naar de rol van trajectcoach, maar merkte dat zijn interesse gaandeweg meer verschoof naar andere vakgebieden. “Ik raakte steeds meer gefascineerd door organisatiepsychologie en de beleidsmatige processen die op de achtergrond plaatsvonden.”

Deels kon hij hier binnen zijn bestaande baan invulling aan geven. “Ik werd voorzitter van de ondernemingsraad en begon me via commissies en boeiende projecten steeds meer te richten op beleidskwesties binnen onze eigen organisatie.”

Begin 2021 vond hij het echter tijd voor een nieuwe stap. “Ik besloot de rol van accountmanager te verkennen. Na verschillende functies als accountmanager belandde ik uiteindelijk bij BrainsFirst, een bureau dat assessments ontwikkelt en afneemt op basis van de neurowetenschap.”

“Je moet een oprechte interesse hebben in je medemens en het verhaal dat ze te vertellen hebben.”

Als consultant adviseerde Sem bedrijven en coachte hij organisaties over uiteenlopende onderwerpen die verband hielden met cognitie en neurowetenschappen. “Ik vond deze rol prachtig. Ik kon echt samen met de klant kijken wat ze nodig hadden en waar de toegevoegde waarde lag.”

Volop de kans om uit te blinken

Door een interne verschuiving moest hij dit jaar helaas afscheid nemen van BrainsFirst. Gelukkig kwam er al gauw iets nieuws op zijn pad: hij startte in augustus bij Mercer. “Een inspirerende volgende stap in mijn professionele reis”, aldus Sem.

“Hier kan ik als Senior Consultant Compensation and Benefits echt in de behoeften duiken van de klanten waarmee ik samenwerk”, zegt hij over het internationale HR-adviesbureau. “In deze rol komen bovendien al mij interesses samen.”

Hoewel de rol op het eerste gezicht wellicht anders lijkt dan zijn laatste functie in de ggz, “delen ze op vele manieren dezelfde kernprincipes”, zo licht hij toe. “Je moet een oprechte interesse hebben in je medemens en het verhaal dat ze te vertellen hebben: wat drijft ze, wat is de onderliggende behoefte achter hun vraag?”

En het “diepgaande begrip” dat Sem zo opdoet, stelt hem wederom in staat om mensen verder te helpen. “Het draait allemaal om het creëren van waarde en het bieden van oplossingen die daadwerkelijk aansluiten bij de behoeften van de klant. Dat is iets waar ik gepassioneerd over ben en bij Mercer krijg ik volop de kans om hierin uit te blinken.”

Sem is er dan ook helemaal klaar voor het volgende hoofdstuk van zijn carrière. “Ik kijk ernaar uit om mijn expertise en toewijding toe te passen in mijn nieuwe rol en om samen met Mercer en onze klanten succesvolle en duurzame samenwerkingen op te bouwen.”