Mercer-consultant Tim Mokkenstorm: Van stagiair naar starter

19 oktober 2022 Consultancy.nl 9 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Begin dit jaar was het zover: na ruim vier jaar studeren begon Tim Mokkenstorm aan zijn professionele loopbaan. Een groots moment, maar in Tims geval verliep de overgang van het relaxte studentenbestaan naar het serieuze bedrijfsleven stapsgewijs: voordat hij als consultant startte bij Mercer liep hij er al stage. Hij vertelt over zijn studie, stage én start.

Tim Mokkenstorm (24) is gefascineerd door de menselijke geest. Toen hij ging studeren hoefde hij dan ook niet lang na te denken over de richting die hij opging. “Ik wist meteen dat ik psychologie wilde doen.”

Wel veranderde gaandeweg zijn interesse binnen het vakgebied. “Waar ik eerst geïnteresseerd was in de klinische kant van psychologie, verschoof dit later naar de sociale maar vooral de organisatorische kant”, legt hij uit. “Deze twee zijn in mijn ogen overigens onafscheidelijk, omdat organisaties zijn opgebouwd uit sociale dynamieken.”

Tim Mokkenstorm, Mercer

In Social & Organizational Psychology vond Tim na het afronden van zijn bachelor dan ook “de perfecte master”.

“Het was ontzettend interessant”, vertelt hij enthousiast. “Het analyseren van complexe problemen in organisaties – van discriminatie op de werkvloer en fusies die tot verlies van bedrijfscultuur en ruzies leiden tot foutief leiderschap en motivatieproblemen. En hieruit een strategisch advies afleiden en helpen met de implementatie van beleid dat deze problemen gericht kan aanpakken.”

Zo genoot hij van zijn studentenleven – binnen én buiten de universiteit – en belandde op het punt dat hij zijn afsluitende scriptie kon gaan schrijven. Ondertussen ging hij op zoek naar een stageplek om zijn laatste studiepunten te halen. Al snel kwam hij uit bij Mercer, als HR-dienstverlener een uitgelezen plek om zijn organisatiepsychologielessen voor het eerst in de praktijk te brengen.

Strak in het pak

Daarmee beloofde het ook een eerste voorproefje te worden van het serieuze leven dat Tim te wachten stond na het afronden van zijn studie. Hij weet nog goed hoe hij – gedurende een van de coronalockdowns – achter zijn laptop klaar zat voor zijn sollicitatie.

“Dit maakte het wat gekker en spannender omdat ik niet wist wat ik kon verwachten”, vertelt hij. “Wie zou er opeens op mijn beeldscherm verschijnen als ik die camera aanzette en op de link klikte?”

Toen zijn gesprekspartners in beeld verschenen kwam inderdaad een eerste vleugje van de zakenwereld zijn studentenkamer binnen. “Ik zag twee heel netjes geklede mannen op mijn beeldscherm verschijnen.”

Gelukkig viel de spanning al snel van hem af. “Heel even zagen ze er heel serieus uit, zo strak in het pak gestoken, maar al direct maakten ze wat grapjes en zaten we met z’n drieën hard te lachen. Het gesprek verliep vlotjes. Het klikte en ze wilden me graag hebben voor de stageplek.”

Competentiebibliotheek

Zo begon Tim in september vorig jaar aan zijn stage. Zijn stageopdracht bestond uit het samenstellen van een competentiebibliotheek. “Dit is simpelweg een overzicht en uitwerking van alle competenties die bedrijven belangrijk kunnen achten bij hun werknemers”, legt hij uit. “Denk onder meer aan vaardigheden, ervaring, gedrag en persoonlijkheid.”

“Ik had tijdens mijn stage al volop ervaren hoeveel ik nog kan leren van mijn team, van Mercer én van het werk als consultant.”

Zijn stagebegeleider was Mees Koenders, “één van de twee serieuze mannen die op mijn beeldscherm verschenen”.

“Mees werkte op dat moment twee jaar bij Mercer, had een vergelijkbare opleiding gedaan als ik aan dezelfde universiteit, woonde in dezelfde stad en we hadden zelfs vergelijkbare hobby’s”, vertelt Tim. “Het voelde soms dan ook alsof hij net twee jaar voor lag op mijn leven, wat een erg goed voorbeeld maar ook een goede spiegel kan zijn.”

Na een rondleiding door de kantoren en kennismaking met zijn directe collega’s vond Tim al snel zijn draai. “Ik werkte met leuke mensen en er hing een prettige, informele sfeer op kantoor, dus dat was erg fijn.”

De volgende stap

De competentiebibliotheek waar Tim aan werkte sloot aan op de vraag vanuit de markt naar skill based frameworks voor personeelsbeleid. “Met behulp van de bibliotheek kunnen competenties aan bepaalde functies en dus functiezwaartes gekoppeld kunnen worden”, licht hij toe.

“De opdracht was duidelijk en ik ging aan de slag. Het begon met onderzoek doen en veel overleg. We hadden wekelijks meetings om verder te overleggen en beetje bij beetje ging ik het beter zien en werden mijn collega’s steeds meer tevreden.”

Naarmate zijn stage vorderde diende die ene onvermijdelijke vraag zich wel steeds nadrukkelijker aan: “Wat ga straks doen als mijn stage – en dus mijn studietijd – erop zit?”

“Kan ik misschien hier blijven werken als ik klaar ben?”, vroeg Tim zich af. “Ik had het gevoel dat ik nog erg veel kon leren binnen deze werkplek. Ik opperde het bij Mees en twee weken later zat ik in gesprek met mijn manager. Hij gaf aan alleen maar positieve signalen te hebben gehoord over me, en dat er na mijn stage plek zou zijn in het team voor een Junior Compensation & Benefits Consultant.”

Van psychologie naar data

Wel wees de manager erop dat de functie behoorlijk afweek van zijn stagerol. “Het zou erg data-gerelateerd zijn en er zou weinig echte psychologie aan te pas komen – grotendeels weg van de soft skills en meer richting de hard skills. Hij vroeg me daarom er nog even goed over na te denken.”

Dat bleek echter niet nodig. “Ik had er al over nagedacht: ik wilde beginnen als consultant bij Mercer. Ik had tijdens mijn stage al volop ervaren hoeveel ik nog kan leren van het team waar ik deel van uitmaakte, van Mercer als organisatie én van het werk als consultant.”

“Als consultant word je in het diepe gegooid”, legt hij uit. “Dit biedt je de mogelijkheid om ontzettend snel te leren over de industrie waarin je in werkt. Je bent genoodzaakt om in hoog tempo aan aspecten te werken die tijdens je studie amper aan bod kwamen, zoals je professionele gedrag, projectmanagement en communicatieve vaardigheden.”

“Ieders bijdrage wordt gewaardeerd. Ook naar mijn ideeën als junior wordt geluisterd.”

Nu hij zo’n tien maanden onderweg is kan hij vaststellen dat deze verwachting volledig is uitgekomen. “Ik heb al vijf totaal verschillende organisaties gezien en geholpen, met Europese en wereldwijde HR-managers gepraat en zelfs een aantal CEO’s geïnterviewd. Ik ben het dan ook volledig eens met wat je vaak hoort: consultant worden kan je carrière een ontzettende jumpstart geven.”

Het grotere plaatje

Daarbij profiteert hij ook volop van zijn team. “Naast dat het allemaal hele vriendelijke, geïnteresseerde en behulpzame mensen zijn, heeft ieder zijn eigen specialisatie of expertise. Iedereen weet veel over een ander onderwerp en doet alles net weer op een andere manier. In het begin vond ik dit lastig, maar achteraf heb ik hier ontzettend veel van geleerd.”

“Door verschillende meningen en perspectieven te horen over onderwerpen ga je automatisch dieper nadenken over deze zaken”, legt hij uit. “In welk perspectief kun jij je het meeste vinden en welke delen van andere perspectieven kun je hierin integreren om tot de beste manier te komen? Hierdoor ga je heel snel het grotere plaatje zien.”

Zo leerde hij ook heel analytisch te kijken naar werkmethodes en processen. “Op die manier ga je ook verbeteringen zien. Bovendien krijg je de mogelijkheid om je eigen expertise te ontwikkelen in een divers team, zodat ook jij uiteindelijk je unieke bijdrage kunt leveren in het team.”

Terug naar de psychologie

Voorlopig geniet Tim dan ook met volle teugen van de steile leercurve die zijn nieuwe rol biedt. En ondertussen kijkt hij alweer verder naar de toekomst, waarbij hij al het geleerde kan gaan combineren met zijn passie voor psychologie – want die is nog altijd springlevend.

“Ik ben er zeker van dat wanneer ik de fijne kneepjes van het vak heb geleerd, ik ook mijn psychologische achtergrond uitstekend kwijt kan in mijn werk. Zo doen we momenteel nog niet veel met de competentiebibliotheek die ik heb gemaakt of het skills based frameworks, maar zou ik alle ruimte krijgen om dat uit te werken als ik hier een goed idee voor heb.”

Wat begon als een vier maanden durende stage, lijkt dan ook nog lang niet voorbij. “Ik zit voorlopig helemaal op mijn plek bij Mercer. Het is een geweldig bedrijf. De vrijheid in denken en verbeteren en de mogelijkheid tot leren is kenmerkend voor de hele MMC-organisatie, inclusief onze zusterbedrijven Marsh en Oliver Wyman.”

“Ieders bijdrage wordt gewaardeerd”, legt hij uit. “Ook naar mijn ideeën als junior wordt geluisterd. In townhall meetings wordt er door het managementteam enorm op gehamerd dat iedereen een unieke bijdrage kan leveren en de vrijheid krijgt om dit uit te werken.”

Nog zoveel te leren

Als HR-dienstverlener geeft Mercer bovendien het goede voorbeeld op het gebied van arbeidsvoorwaarden en ontwikkelmogelijkheden, geeft Tim aan. “Zo is er een coachingprogramma voor nieuwe en jonge werknemers, waarbinnen je een coach aangewezen krijgt. Daarmee kun je over van alles praten en samen stippel je een ontwikkeltraject uit om te komen waar je wil komen.”

“Ook zijn er sabbatical- en roulatieprogramma’s zodat je overal tijdelijk zou kunnen werken en als dat nodig is ook tijd voor jezelf kunt nemen”, vervolgt hij. “Er worden enorm veel mogelijkheden geboden om je te helpen uitblinken in een bepaald onderwerp, wat weer kan zorgen voor promotiemogelijkheid naar een hogere functie, een ander team of zelfs ander land.”

Het moge duidelijk zijn: Tim heeft nog geen seconde spijt gehad van zijn keuze voor Mercer. En hoewel zijn studententijd alweer bijna een jaar voorbij is, leert hij meer dan ooit. “Ik ga elke dag met ontzettend veel plezier naar mijn werk, en tegelijkertijd heb ik absoluut niet het gevoel dat mijn educatie al klaar is – er is nog zoveel te leren!”