E-learning training over de Minto piramidemethode

22 september 2023 Consultancy.nl

Hoe kun je als consultant ervoor zorgen dat de opdrachtgever jouw boodschap goed begrijpt, eenvoudig kan onthouden en dat ook nog in de kortst mogelijke tijd? De piramidemethode – oorspronkelijk ontwikkeld door McKinsey & Company – is hiervoor een veel gebruikte aanpak.

De piramidemethode is een model waarmee professionals grote hoeveelheden informatie kunnen verwerken en structureren om tot een helder en logisch verhaal te komen. De methode bestaat uit enkele onderscheidende kenmerken, zoals zorgdragen voor antwoorden op vraagstukken vanuit een top-downstructuur, het groeperen van gerelateerde argumenten en ervoor zorgen dat argumenten op verschillende niveaus met elkaar in lijn zijn.

De oorsprong van de piramidemethode voert terug naar strategy consultancykantoor McKinsey & Company. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd de methode ontwikkeld door Barbara Minto, een partner van McKinsey die eveneens een boek uitbracht over de methode: ‘The Pyramid Principle’ (de methode staat ook wel bekend als de Minto-methode).

5 tips voor het realiseren van een hybride werkomgeving

Voor consultants is de piramidemethode (Pyramid Principle) anno 2023 verplichte kost en inmiddels is de methode uitgegroeid tot de belangrijkste standaard voor zakelijke communicatie binnen alle sectoren.

Al ruim 35 jaar verzorgt De Oberman Groep trainingen in de piramidemethode. Het trainingsbureau werd opgericht door Christine Oberman, een voormalig consultant bij McKinsey & Company die de methode uit eerste hand leerde kennen van Barbara Minto zelf. Het gedachtegoed van Oberman (zij is inmiddels overleden) wordt door De Oberman Groep nog altijd uitgedragen.

“De piramidemethode focust met name op het denkproces dat voorafgaat aan het feitelijke schrijven, of het maken van een presentatie, met als resultaat een verhaallijn die aansluit bij de vraag van de lezer. Dat leidt tot inzichtelijkere beleidsdocumenten, bruikbaardere analyses en beter onderbouwde adviezen”, zegt Roy van de Graaf, directeur en trainer bij De Oberman Groep.

Ter aanvulling op hun fysieke trainingen beschikt De Oberman Groep tegenwoordig ook over een online platform, genaamd Qlarify. Daar kunnen cursisten zich de piramidemethode volledig online eigen maken.

“De methode leent zich goed voor online onderricht”, zegt Van de Graaf. De theorie is in wezen niet zo moeilijk. Die kunnen we prima met een paar filmpjes uitleggen. Verder hebben we korte oefeningen ontwikkeld waarmee je op een speelse manier je vaardigheden traint en direct feedback krijgt.”

Hoewel de training wordt verzorgd in de vorm van een e-learning format, kunnen de trainers van De Oberman Groep direct meekijken met de cursisten. “Tijdens een online oefensessie kijkt de trainer met je mee, je krijgt een paar aanwijzingen en kunt meteen verder. Het is de snelste manier om vooruitgang te boeken.”

Met het e-learning platform kan De Oberman Groep een blended vorm van leren en ontwikkelen aanbieden. “De gewone groepscursussen over de piramidemethode geven we ook nog”, besluit Van de Graaf.