De belangrijkste prioriteiten voor consultancybureaus in 2023
Wat zijn de belangrijkste prioriteiten van leiders binnen de consultancybranche? Simplicate zocht het uit en ondervroeg meer dan 150 leidinggevenden binnen de consultancy – een overzicht van de drie belangrijkste prioriteiten.
1) Talent werven en behouden
Niet geheel verrassend staat het werven en behouden van talent hoog op de prioriteitenlijst van partners en leidinggevenden. Bijna alle respondenten gaven aan dat hun bureau actief bezig is met het aantrekken en behoud van medewerkers.
De zoektocht naar nieuwe collega’s wordt als uitdagend gezien. Het niet op het juiste moment kunnen vinden van de juiste mensen kan bovendien een aanzienlijke impact hebben voor organisaties – denk bijvoorbeeld aan ‘nee’ moeten verkopen aan klanten of projecten of diensten die minder (goed) draaien, doordat men kampt met onvoldoende kennis/capaciteit.
Naast traditionele methodes zoals de inzet van recruitmentbureaus en het plaatsen van vacatures op wervingsplatform, zijn bureaus ook druk bezig met de inzet van zij-instromers (in veel gevallen gekoppeld aan een ontwikkel- of herscholingstraject), het flexibiliseren van de werktijden en manier van werken en het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden.
2) Stijgende kosten te lijf
De afgelopen twee jaar zijn de kosten voor bedrijven enorm gestegen. Voor consultancybureaus is dit niet anders, blijkt uit de enquête van Simplicate. De loonkosten zijn het hardst gestegen – 49% van de leiders binnen de sector laat weten dat deze kosten het afgelopen jaar het hardst zijn gestegen. Op plek twee en drie staan de energiekosten en de kosten van het kantoor.
Hoe gaan consultants de stijgende kosten te lijf? 94% van de bureaus kiest ervoor de hogere kosten door te berekenen aan hun klanten. Meer dan de helft van de bureaus geeft verder aan dat ze bezig zijn met het verhogen van de productiviteit van consultants, onder meer door het verminderen van de administratieve processen en het introduceren van productiviteitstools, zoals ChatGPT.
Acquisitie van nieuwe business en de klassieke tactiek van upselling (en dan vooral op diensten met hoge marges, zoals trainingen of oplossingen) zijn andere methoden die worden toegepast door adviesbureaus.
De genomen maatregelen kunnen volgens de onderzochte consultants wel weer leiden tot andere uitdagingen. Sommige managers geven onder meer aan dat de nieuwe tarieven leiden tot een hogere prestatiedruk. Zo verwachten klanten een hogere ROI (return on investment) op hun initiatieven, en verwachten partners meer inspanningen van hun consultants die werken aan hun projecten.
3) Vergroten van de efficiency
Volgens het onderzoek zijn de meeste adviesbureaus in ons land bezig om hun productiviteit te verhogen. Dit doen ze op allerlei niveaus en manieren.
Om te beginnen: de productiviteit van consultants. Bureaus zoeken tegenwoordig steeds vaker naar manieren om de efficiency van de werkzaamheden van adviseurs te vergroten. Het belangrijkste doel is om zo meer tijd vrij te maken voor advisering en minder tijd te hoeven spenderen aan zaken als projectadministratie, facturatie, performance management en meer. Slimme tools die met behulp van AI taken kunnen overnemen zijn dan ook populaire investeringen.
Ten tweede zetten bureaus in op het optimaliseren van hun tooling ten behoeve van sales en het opstellen van offertes. Door terugkerende processen te automatiseren, denk aan offerte-aanvragen en accountbeheer, kunnen ze flink wat tijd besparen bij hun fee-earners.
Een derde focusgebied voor meer efficiency ligt op de organisatie als geheel. Zo zijn bureaus volop aan het investeren in het verbeteren van de efficiency van bijvoorbeeld hun back-office-activiteiten. Hierbij valt te denken aan activiteiten als finance, projectadministratie, inkoop en facility management.
“Consultancybureaus zetten meer in op het automatiseren van hun interne processen en systemen. Ze willen interne processen eenvoudiger maken, kennis beter borgen en stuurinformatie inzichtelijk maken voor alle medewerkers”, aldus de onderzoekers. De stap naar cloud-systemen vormt hierbij een populaire stap evenals het uitbesteden van sommige delen van het IT-beheer.
Andere prioriteiten die voortkomen uit de enquête van Simplicate zijn: het uitbreiden van de klantportfolio; investeren in nieuwe proposities en diensten; het beter managen van de work-life balans van collega’s; en verdere investeringen in digitale transformatie.