Zeven tips voor zelfstandige consultants en adviseurs

06 november 2012 Consultancy.nl

Zelfstandig consultants en interim managers hebben het moeilijk als gevolg van de economische recessie. In een artikel geeft Charles Lee, een bekende Amerikaanse consultant, zeven adviezen aan zelfstandige adviseurs. Volgens hem is in de praktijk duidelijk gebleken dat consultants die de adviezen structureel opvolgen beter presteren dan hun concurrenten.

Zeven tips voor zelfstandig consultants:

  1. Netwerken is cruciaal voor iedere zelfstandige consultant. Daarbij is het zeer belangrijk om natuurlijke relaties en vriendschappen te onderhouden. Overdreven, kunstmatig toenadering zoeken en stalkergedrag leiden tot niets.

  2. Wees eerlijk over je eigen capaciteiten en zwakheden. Deskundigheid kun je niet imiteren en klanten zullen je eerlijkheid waarderen. Omgekeerd geldt ook: als je wel deskundig bent en daadwerkelijk waarde kunt toevoegen aan een organisatie, zorg dat je jezelf goed verkoopt.

  3. Aansluitend bij de tweede tip: neem geen opdrachten aan die niet bij je passen, ook als ze veel geld opleveren. Het kost teveel tijd en energie.

  4. Communiceer vaak en (over)duidelijk. Klanten weten op die manier dat je vooruitgang maakt en dat je in hen geïnteresseerd bent. Beantwoord berichten of vragen dan ook onmiddellijk. Teveel communiceren is altijd minder schadelijk dat te weinig.

  5. Besteed de meeste aandacht aan implementatie en uitvoering. Klanten kunnen strategische plannen pas waarderen als ze weten hoe ze die moeten uitvoeren. Help hen daar ook bij.

  6. Resultaat is belangrijk, maar de waarde van het resultaat is nog veel belangrijker. Klanten moeten uiteraard concrete resultaten zien, maar willen vooral ook weten wat jouw unieke toegevoegde waarde is. Daarbij gaat het om het creëren van concrete, meetbare return on investment, maar ook moet de klant een nieuwe, frisse blik op zijn bedrijf voorgeschoteld krijgen.

  7. Zelfstandige adviseurs moeten zichzelf continu blijven verbeteren en ontwikkelen. Ontwikkeling stopt nooit, en ook je allersterkste punten kunnen altijd verfijnd en verbeterd worden.

Nieuws

Meer nieuws over