ESJ en Cooster sluiten zich aan bij PIA Group

08 september 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Belgische PIA Group heeft de afgelopen weken twee kleinere branchegenoten ingelijfd. Met ESJ en Cooster aan boord genereert PIA Group nu een omzet van €150 miljoen en telt het 13 vestigingen en bijna 400 werknemers.

ESJ

Afgelopen week nam PIA Group het Brabantse accountantskantoor ESJ Financial Engineering over, met kantoren in Breda, Etten-Leur, Oosterhout, Zwijndrecht, Zevenbergen en Amsterdam.

ESJ is een middelgroot kantoor met een sterk fiscale focus, gespecialiseerd in onder meer accountancy, belastingadvies, audit en corporate finance. Het kantoor werkt voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland.

ESJ en Cooster sluiten zich aan bij PIA Group

Door de krachten te bundelen met PIA Group verwacht ESJ de uitdagingen van nu en in de toekomst (“strengere wet- en regelgeving, constant forse IT investeringen, veranderende klantbehoeften en de huidige zeer krappe arbeidsmarkt”) beter het hoofd te kunnen bieden.

Daarnaast kan het accountancy- en advieskantoor “versneld stappen zetten in verdere professionalisering en innovatie. Wij blijven hierdoor een attractieve werkgever, zodat we de juiste mensen aan onze organisatie kunnen blijven verbinden”, schrijft ESJ in een persverklaring.

Cooster

Vorige maand nam PIA Group ook Cooster over, een kleiner accountancykantoor (circa 20 medewerkers) met vestigingen in Barneveld en Bilthoven. Cooster richt zich met zijn dienstverlening (denk aan het verzorgen van fiscale aangiftes, belastingadvisering, administratieve ondersteuning, loonadministratie, bedrijfskundig advies, financiering en vastgoeddiensten) in het bijzonder op het mkb-segment.

Naast zijn financiële diensten neemt Cooster voor zijn klanten ook graag de rol in van coach. Vanuit die rol denkt het mee over onderwerpen als strategie, management, personeelsbeleid en innovatie uit zowel zakelijk als persoonlijk oogpunt. Net als ESJ heeft het management van Cooster besloten om de krachten te bundelen met een grotere speler.

PIA Group in Nederland

PIA Group (opgericht: 2012) maakte eind 2022 zijn entree op de Nederlandse markt via een overname. De organisatie gelooft in een gedecentraliseerd bedrijfsmodel, met daarachter een sterke, centrale organisatie. Aangesloten kantoren kunnen in hun eigen regio en vakgebieden ondernemen, maar profiteren daarnaast van de diverse voordelen die voortkomen uit de gedeelde structuur, voordelen op het gebied van bijvoorbeeld personeel, marketing, kwaliteit, innovatie, en IT-infrastructuur.

Sinds miljardair Filip Balcaen in 2019 een belang van 40% nam in het kantoor (via zijn investeringsfonds Baltisse), is PIA Group hard gegroeid. Met de nieuwste toevoegingen ESJ en Cooster telt de accountancy- en adviesorganisatie in ons land 13 vestigingen en net onder de 400 werknemers. Wordt ook België meegenomen in de berekening, dan beschikt PIA Group over 60 kantoren en 1.200 medewerkers.

M&A in de accountancy

Het aantal deals in accountancymarkt is in de afgelopen periode rap toegenomen. In 2022 vonden er binnen het segment zo’n 155 fusies en overnames plaats, zo becijferde ING onlangs. Dat komt neer op bijna een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar eerder.

Deals worden vooral gesloten door kantoren die schaalvergroting zoeken. Deze trend wordt vooral ook aangejaagd door tal van private equity partijen, die hun vizier richten op potentiële groeibriljanten.

Zo gingen afgelopen mei gingen de kantoren Koenen en Co en HLB Witlox Van den Boomen in Limburg en Noord-Brabant al samen tot één bedrijf met elf vestigingen en 850 werknemers. En zo nam private-equityreus Waterland vorig jaar een flink belang in accountantskantoor De Jong & Laan, dat sindsdien drie overnames heeft gedaan: na eerder Marshoek en 5BAR Assurance kocht het deze week het Amsterdamse kantoor Horlings.

De CEO van PIA Group in Nederland, Ewout Brouwers, laat weten dat zijn organisatie nog lang niet is uitgewinkeld in ons land. “We willen een leidende positie bouwen in het mkb”, geeft hij aan. “Er lopen nog heel wat andere gesprekken.”