Cegeka neemt Amerikaanse branchegenoot CTG over voor $170 miljoen

09 augustus 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Europese IT-dienstverlener Cegeka legt zo’n $170 miljoen neer voor de overname van branchegenoot CTG uit de Verenigde Staten.

Door de overname groeit de omzet van Cegeka het komende jaar (naar verwachting) door naar zo’n €1,4 miljard. “Cegeka zet hiermee de stap van een Europese naar een globale IT-integrator met meer dan 9.000 medewerkers, die zich inzetten vanuit vestigingen in 18 landen”, zegt Stijn Bijnens, CEO van Cegeka.

Volgens Bijnens past de overname perfect binnen de strategische langetermijnvisie van Cegeka. “We zien deze acquisitie als het begin van de volgende fase van ons aanhoudend groeitraject. Daarbij hebben met CTG een partner gevonden die beschikt over een complementair klanten- en dienstenportfolio.”

Cegeka neemt Amerikaanse branchegenoot CTG over voor $170 miljoen

CTG – dat staat voor ‘Computer Task Group’ – is een beursgenoteerde (NASDAQ) IT-dienstverlener die zich focust op digitale transformatievraagstukken. Het bedrijf werd 57 jaar geleden opgericht en ondersteunt vooral klanten uit de gezondheidszorg, financiële wereld, maakindustrie en de publieke sector.

Afgelopen boekjaar draaide CTG een omzet van $325 miljoen. Naast de Verenigde Staten (VS), is de IT-dienstverlener ook actief in onder meer Canada, Colombia, India, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België – waar het een vestiging heeft nabij het nieuwe zakendistrict van Brussels Airport. In totaal werken zo’n 3.000 professionals voor CTG.

“Wij zijn blij dat we deze samenwerking met Cegeka aangaan”, zegt Filip Gydé, CEO van CTG. “Het is onze missie om met oplossingen rond de digitale transformatie voor snellere en betere resultaten bij onze klanten te zorgen. Wij zijn verheugd dat we met Cegeka een partner hebben gevonden waarmee we dit proces kunnen versnellen.”

Cegeka krijgt door het netwerk van zijn partner niet alleen voet aan de grond in de VS, maar versterkt ook zijn Europese positie, zegt Bijnens in de Vlaamse zakenkrant De Tijd. “We worden door deze samenwerking onder andere één van de grootste spelers in Luxemburg, waar veel banken zitten.”

Transactiedetails

De overname wordt afgehandeld door middel van een aandelentransactie. De raad van bestuur van Cegeka en die van CTG zijn overeengekomen dat Cegeka alle uitstaande aandelen van CTG zal opkopen tegen een prijs van $10,50 per aandeel (in contanten).

Bijnens geeft in dagblad De Tijd aan dat Cegeka de aankoop zelf kan financieren. “We hebben een voldoende sterke balans om deze transactie op eigen kracht te kunnen doen, met de steun van onze Belgische bankpartners. We hoeven dus geen beroep te doen op onze aandeelhouders.”

De resterende aandelen van CTG worden vervolgens ingetrokken. Eigenaren van deze CTG-aandelen kunnen deze dan inwisselen tegen dezelfde koers van $10,50 per aandeel, zo is te lezen in de officiële bekendmaking van de twee organisaties. 

Als de aandelentransactie is afgerond, zullen Cegeka en CTG met elkaar fuseren (CTG verdwijnt hierdoor van de beurs). Naar verwachting zal de overname tegen het einde van dit jaar officieel worden afgerond.

In belang van klant en medewerker

“Het samengaan van CTG met Cegeka is niet alleen in het belang van onze medewerkers, maar ook in het belang van onze klanten”, aldus Gydé. “Op deze manier kunnen we diensten en oplossingen garanderen die onze klanten verwachten. Ook zullen we onze aandeelhouders directe meerwaarde kunnen bieden.”

André Knaepen, oprichter en bestuursvoorzitter van Cegeka, onderschrijft de worden van Gydé. “We zijn ervan overtuigd dat we samen klanten in Europa en Noord-Amerika kunnen ontzorgen en ze beter kunnen helpen. Daarnaast kijken we ernaar uit om CTG-medewerkers uit tal van landen te verwelkomen.”