Adviesbureau onderzoekt gebreken aan nieuwbouwmoskee

16 augustus 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

In Assen is de bouw van een nieuwe moskee stilgelegd wegens een conflict tussen de aannemer en het moskeebestuur. Aannemersbedrijf HTO heeft grote fouten gemaakt, zegt het moskeebestuur, dat zich beroept op een rapport van een bouwtechnisch adviesbureau.

Afgelopen maand voerde het bureau een bouwtechnische keuring uit. Daarin wordt geconcludeerd dat het gebedshuis in totaal 34 gebreken bevat, waarvan 32 als “ernstig” zijn bestempeld. Volgens het adviesbureau kunnen deze wel worden hersteld, maar dat kost zo’n €335.000. De bouw van de moskee is in totaal begroot op €1 miljoen.

Enkele voorbeelden van de geconstateerde gebreken zijn problemen met de uitvoering van de dakrand, de ventilatieroosters en de toegang tot het dak, zo is te lezen in het rapport van het adviesbureau. “In de hoofdzaak is er sterk afgeweken van het ontwerp dat staat op goedgekeurde vergunningstekeningen.”

Adviesbureau onderzoekt gebreken aan nieuwbouwmoskee

Het is overigens niet ongebruikelijk dat er na een bouwtechnische keuring gebreken aan het licht komen. Vaak zijn dat er tussen de vier en de twaalf, zegt Anton Buurman van het adviesbureau tegen de regionale omroep RTV Drenthe. “Maar dit zijn er veel meer. Er zijn dingen neergezet waarvan de gemeente Assen niet wist dat het zo gedaan is.”

Niet voldoen aan alle vergunningseisen

De gemeente voerde in april dit jaar zelf eveneens een (tussentijdse) inspectie uit. Daarbij bleek dat de moskee op een aantal vlakken afweek van de gemeentelijke vergunningseisen. Zo voldeed de minaret van het gebedshuis volgens de ambtenaar niet aan de vergunning.

Net zoals het bouwtechnisch adviesbureau, concludeerde de gemeente Assen dat het dak van de moskee niet volledig in orde was. Zo zette de ambtenaar vraagtekens bij de manier waarop regenwater van het dak wordt afgevoerd. Daarnaast merkte de gemeente op dat meerdere ruiten en kozijnen anders zijn uitgevoerd dan op de bouwtekeningen.

Een persvoorlichter van de gemeente laat aan RTV Drenthe weten dat er nog wel voldoende tijd is om de moskee te laten voldoen aan alle vergunningseisen. “Bij de uiteindelijke oplevering voeren we een controle uit, er kan in de tussentijd nog van alles aangepast worden. Het conflict zit nu vooral bij de aannemer en het moskeebestuur.”

Wederhoor

Herman Manning, directeur van aannemersbedrijf HTO, geeft aan dat de vork anders in de steel zit. Manning bevestigt dat op dit moment niet wordt gebouwd, maar volgens hem heeft dat niet per se iets te maken met de gebreken. Hij wijst op een bonnetje van €100.000 dat het moskeebestuur nog niet heeft betaald.

Volgens Manning is het gebedshuis gebouwd zoals eerder afgesproken. Wel erkent hij dat er een “klein discussiepunt” is over de kozijnen. Maar daarbij geeft Manning meteen aan dat hij hierover in gesprek is met de gemeente Assen, om zo “in goed overleg” tot een passende oplossing te komen.

Het aannemersbedrijf zegt zich niet te herkennen in de conclusies uit het bouwtechnisch rapport. “Wij zijn een betrouwbare partij en hebben nooit ellende”, zegt Manning tegen RTV Drenthe. “Alle stukken die we moesten aanleveren hebben we meegestuurd. Dit is een broodje-aapverhaal en we gaan een tegenrapport laten maken.”

Juridisch conflict?

Het moskeebestuur laat in een reactie weten dat het inderdaad nog geld verschuldigd is aan aannemersbedrijf HTO, maar ook dat het de rekening niet zal betalen voordat de in het bouwtechnisch rapport beschreven gebreken zijn hersteld.

Zowel het aannemersbedrijf als het moskeebestuur heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen. Het moskeebestuur laat weten dat het een rechtszaak niet uitsluit.