Helft van Griekse ambtenaren moet worden ontslagen

25 oktober 2012 Consultancy.nl

In Griekenland werkt 25% van de burgers voor de overheid. Niet alleen is dit onhoudbaar, het aantal ambtenaren moet "zelfs halveren". Dat zei Miranda Xafa, CEO van het Griekse adviesbureau E.F. Consulting, onlangs tegenover een Griekse krant.

Op dit moment is er van een dergelijke sanering echter geen sprake. De noodzakelijke hervormingen zijn tot nog toe slechts half of in het geheel niet doorgevoerd. Bovendien wil de huidige coalitie van conservatieven en socialisten een deel van de maatregelen terugdraaien.

Hoop voor Griekenland
Ondanks de financiële crisis heeft Griekenland nog enorm veel potentie voor economische groei. Dat stelt strategy consulting kantoor McKinsey & Company in het rapport “Greece 10 Years Ahead”. De adviseurs van McKinsey concluderen dat er in de komende tien jaar maar liefst 520.000 banen kunnen worden gecreëerd door te investeren in de belangrijkste sectoren. Deze sectoren (toerisme, energie, voeding, landbouw en detailhandel) moeten daarvoor radicaal worden hervormd, maar dit kan wel €55 miljard extra economische groei genereren.

Litouwen als goed voorbeeld
Griekenland kan aan Litouwen een goed voorbeeld ontlenen, aldus Miranda Xafa. In 2009 en 2010 voerde dat land een aanzienlijke herstructurering door, die onder andere slaagde door een sociale dialoog. Niettemin kromp de Litouwse economie met 25% als gevolg van een interne devaluatie. Dit jaar is Litouwen echter op de goede weg terug en verwacht het een BBP-groei van 2%. Hiermee kent de Oost-Europese staat de hoogste groei binnen de Europese Unie.

Nieuws

Meer nieuws over