Vergelijking: Wat zijn de beste beleggingsapps in België?

20 juli 2023 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Advieskantoor Sia Partners heeft beleggingsapps in België met elkaar vergeleken. Uit de benchmark komt de app van fintechbedrijf Mexem als beste uit de bus, op de voet gevolgd door de apps van Nederlandse speler Degiro en eToro.

Wat zijn de best presterende beleggingsapps? Welke apps bieden het grootste gebruiksgemak en de ruimste keuze aan producten en investeringen? Sia Partners testte, vergeleek en rangschikte alle apps die beschikbaar zijn op de Belgische markt.

Net zoals vorig jaar bezet Mexem, van origine een Cypriotisch beursplatform, de eerste plaats op de Belgische ranking. “Mexem komt als beste uit de bus, hoofdzakelijk dankzij zijn groot aanbod aan beleggingsproducten gekoppeld aan de sterke functionaliteiten van de app”, zegt Dorian Vanham, associate manager financial services bij Sia Partners. Vanham leidde de vergelijkende studie.

Vergelijking: Wat zijn de beste beleggingsapps in België?

Vlak achter Mexem volgen de apps van de Nederlandse broker Degiro (2) en het Israëlische eToro (3). Klanten die liever met een bank werken, komen volgens de onderzoekers het best aan hun trekken bij Bolero en Re=Bel, de beleggingsplatforms van respectievelijk KBC en Belfius. Zij bezetten de vierde en vijfde plaats in de ranking.

Na die top vijf vinden we nog enkele spelers gespecialiseerd in online trading die actief zijn op de Belgische markt. Het Duitse Trade Republic is als nieuwkomer op de zesde plaats gekomen. Daarna volgen Saxo Investor (7), BUX Zero (8), Keytrade (9) en MeDirect, dat de Belgische top tien afsluit.

Amerikaanse dominantie

Het onderzoek van Sia Partners had een bredere scope dan enkel België. Er werden 48 apps of platforms in dertien landen getest en met elkaar vergeleken. Sia Partners hield daarbij rekening met zeventig criteria die in drie grote categorieën werden onderverdeeld.

Het ging daarbij om: functionaliteiten (een rekening openen, grafieken), de klantenervaring (design, snelheid, navigatie door de app, online-uitleg) en het aanbod aan producten (aandelen, obligaties, fondsen, trackers, cryptomunten, grondstoffen, aantal toegankelijke markten en meer risicovolle producten zoals opties).

Dat werd aangevuld met een screening van de commentaren in de Apple- en Google-stores. De drie grote criteria tellen elk voor 30% mee in de totaalscore en de commentaren van gebruikers voor 10%.

Kosten niet meegenomen

Opvallend is dat Sia Partners, in tegenstelling tot vorige jaren, geen rekening meer houdt met de kosten. “We zijn ons er vorig jaar bewust van geworden dat het heel complex was om de kosten te vergelijken bij een sterk uiteenlopend aanbod van investeringsproducten”, zegt Anthony Wolf, partner bij Sia Partners.

“De markt van mobiel beleggen is de voorbije jaren heel sterk gegroeid. Er zijn steeds meer mogelijkheden.” 

“Bovendien zeggen de kosten weinig over de kwaliteit of het gebruiksgemak van een app”, voegt hij toe. “Een tarief kan interessant zijn voor een bepaalde gebruiker, maar niet voor een andere. Alles hangt af van het profiel van de gebruiker en de hoeveelheid transacties die hij uitvoert.”

Markt voor mobiel beleggen sterk gegroeid

Sia Partners is dit jaar veel dieper gegaan in de vergelijkende analyse van het productaanbod, benadrukt Wolf. “De markt van mobiel beleggen is de voorbije jaren heel sterk gegroeid. Er zijn steeds meer mogelijkheden. Het aantal gebruikers van een beleggingsapp neemt snel toe, en vooral jongeren maken van het instrument gebruik.”

Hoewel Mexem zowel op Belgisch als op Europees niveau de hoogste plaats opeist, zijn het de Amerikaanse apps die de mondiale top tien domineren. TD Ameritrade staat wereldwijd op nummer één met een score van 76 op 100. Daarna volgen Webull, Interactive Brokers en E*Trade, die allemaal meer dan 70 op 100 scoren.

Het viertal wordt door Sia Partners omschreven als de groep van ‘digitale leiders’. Zij bieden hun klanten het meest complete en gediversifieerde aanbod.

Bolero beste Belg

In de mondiale lijst noteert Mexem de negende plaats. Het enige andere Europese platform dat ook nog de top tien haalt is het Nederlandse Degiro. “Degiro gaat heel ver in zijn productaanbod en functionaliteiten”, zegt Vanham.

 “Geen enkele Belgische app kan zich meten met de digitale leiders.”

Bolero, het beleggingsplatform van KBC dat sinds kort geïntegreerd is in de app van de bank, scoort met een vijftiende plaats op de wereldwijde ranking ook behoorlijk goed. “Geen enkele Belgische app kan zich meten met de digitale leiders”, stelt Vanham vast. “Maar Bolero is de enige die deel uitmaakt van de tweede groep, de ‘digitale challengers’. Dat is een heel mooi resultaat. Bolero geniet als onderdeel van de bank-verzekeringsgroep KBC bovendien van een heel sterke positionering op de Belgische markt.”

Die andere beleggingsapp van een Belgische bank, Re=Bel van Belfius, haalt in de wereldranking de twintigste plaats. Daarmee behoort de app niet tot de groep van digitale challengers maar tot die van de ‘volgers’, aldus de categorisering van Sia Partners.

“De app is zeer intuïtief en bij de beste in gebruiksgemak, maar het aanbod blijft beperkt tot aandelen en indexfondsen”, zegt Vanham. Voor gebruikerservaring haalt Re=Bel de beste score op de Belgische markt, maar het kleine aanbod haalt de globale score naar beneden. 

Achterblijvers

De Sia Partners-consultant wijst er ten slotte op dat de resultaten van Saxo Investor, BUX Zero, Keytrade en MeDirect erop achteruit gaan. “Hun resultaten stellen teleur”, vindt Vanham. “De apps beperken zich tot een minimaal aanbod, en het gebruik laat soms te wensen over.”

“Dat mag verbazen. Want het gaat om spelers die zich positioneren als specialisten inzake online trading. Toch lijken zij zich nergens in te specialiseren en onderscheiden ze zich nauwelijks van alle andere apps die we getest hebben.” 

MeDirect wordt door Sia Partners zelfs omschreven als een ‘digitale achterblijver’. Zowel voor functionaliteiten, productaanbod als gebuikerscommentaren in de stores scoort de app ondermaats.

Volgende week maakt Sia Partners de resultaten van een vergelijkbaar onderzoek voor de Nederlandse markt bekend. Ook vergelijkt het bureau jaarlijks de apps van banken en verzekeringsmaatschappijen.

Lees ook: Mobiel bankieren-apps steeds vaker start- én eindpunt van financiële dienstverlening.