De steden met het beste openbaar vervoer ter wereld

23 juni 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Welke steden hebben het beste openbaar vervoer? Oliver Wyman en de Universiteit van Californië namen de ov-netwerken van steden wereldwijd onder de loep, met Hongkong als grote winnaar. Amsterdam valt net buiten de top 10, maar beschikt wel over een van de meest duurzame ov-systemen.

Voor hun studie keken de onderzoekers naar de ov-netwerken van zestig voornamelijk grote steden. Hongkong komt als winnaar uit de bus vanwege zijn betaalbare openbaar vervoersnetwerk met een hoge haltedichtheid en een goede spoorweginfrastructuur.

Ondanks de koppositie zou Hongkong zijn openbaar vervoersnetwerk wel kunnen verbeteren, menen Oliver Wyman en de Universiteit van Californië. Zo bevat het netwerk betrekkelijk weinig autonoom rijdende vervoersmiddelen. Daarnaast is er ruimte om via slimme apps de gehele reiservaring van begin tot eind te verbeteren.

De steden met het beste openbaar vervoer ter wereld

De onderzoekers beoordeelden de ov-netwerken van de zestig steden op tal van criteria. Zoals: Hoe snel kun je je in een bepaalde stad verplaatsen via het ov? Welke vervoersvormen zijn er beschikbaar? Tot hoe laat kun je gebruikmaken van het netwerk? En hoe ver is het gemiddeld genomen lopen naar een halte?

Op plaats twee in de ranking staat het Zwitserse Zürich. Net als het ov-netwerk van Hongkong, is ook dat van Zürich betaalbaar. Verder is het efficiënt en bevinden haltes zich bijna altijd op loopafstand. Eén van de verbeterpunten voor Zürich? Op het gebied van deelmobiliteit loopt de stad achterop.

Op de derde plaats staat het Zweedse Stockholm. De stad heeft een uitgebreid en verdicht ov-netwerk dat toegang verleent tot het “uitstekende nationale spoorwegnet van Zweden”, aldus de onderzoekers.

Plek vier op de ranglijst wordt ingenomen door Singapore, gevolgd door het Finse Helsinki, het Noorse Olso, het Japanse Tokio, het Franse Parijs en het Duitse Berlijn. De tiende plaats is toegekend aan het netwerk van Londen in het Verenigd Koninkrijk. Kortom: een bijna volledig Europese ov-hegemonie.

De steden met het beste openbaar vervoer ter wereld

Nederland

Onze hoofdstad valt net buiten de top tien: Amsterdam staat elfde en scoort iets boven het Europese gemiddelde (en uiteraard ver boven het mondiale gemiddelde). De belangrijkste reden dat onze hoofdstad geen toppositie inneemt is oer-Hollands: Amsterdammer hebben (bijna) allemaal een fiets.

Meer dan een kwart van alle ritjes in de stad wordt afgelegd op de eigen fiets, en dat gaat volgens de onderzoekers ten koste van het ov-netwerk: de deelmobiliteit is in Amsterdam betrekkelijk onderontwikkeld.

Lees ook: Overheid moet openbaar vervoer goedkoper maken.

Onderste regionen

In de onderste regionen staat geen enkel Europees of Noord-Amerikaans land. Caïro (Egypte) staat 51e, gevolgd door Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten), Casablanca (Marokko), Quito (Ecuador), Kaapstad (Zuid-Afrika), Manilla (Sri Lanka), Johannesburg (Zuid-Afrika), Riyad (Saoedi-Arabië) en Nairobi (Kenia).

Helemaal onderaan staat Jeddah, de tweede stad van Saoedi-Arabië. De stad heeft een klein ov-netwerk, waarvan nauwelijks gebruik wordt gemaakt. Om daar wat aan te doen, zijn recent de ticketprijzen voor inwoners verlaagd, terwijl Jeddah daarnaast van plan is om in 2030 een metronetwerk te openen.