Marcel Jakobsen wordt Chief Digital Officer van PwC

15 mei 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PwC heeft Tax-partner Marcel Jakobsen benoemd tot Chief Digital Officer binnen het Nederlandse kantoor.

Jakobsen is al bijna 20 jaar actief binnen de belastingadviespraktijk van PwC, waar hij is opgeklommen tot partner (2008) en lid van het bestuur van de divisie (sinds 2016).

Hij adviseert opdrachtgevers over tal van belastingvraagstukken, zoals tax strategy, transfer pricing, tax risk management en compliance, transacties, beursgangen en de fiscale aspecten van supply chain management.

Marcel Jakobsen, Chief Digital Officer, PwC

Jakobsen heeft daarnaast veel ervaring op het gebied van technologie. Zo heeft hij tal van klanten geholpen bij het maken van technologische keuzes binnen het tax-domein en geeft hij (mede) leiding aan de Tax Technology Business Unit van PwC in Nederland en de Tax Technology-groep van PwC op Europees niveau.

“Nieuwe technologische ontwikkelingen bieden een palet aan kansen om routinematige werkzaamheden van belastingfuncties slimmer in te richten”, aldus Jakobsen.

Technologie-agenda aansturen

In zijn nieuwe rol als Chief Digital Officer zal Jakobsen de organisatiebrede technologie-agenda van PwC aansturen. “In een tijd waarin digitale ontwikkelingen zich in een razend tempo voltrekken en digitalisering veel bedrijfsmodellen ontwricht, liggen er grote uitdagingen en kansen voor onze klanten en onze eigen organisatie”, geeft hij aan.

Voor zijn technologieprojecten voor opdrachtgevers bouwt PwC op zijn Advisory-tak. Deze divisie bestaat uit praktijken die klanten onder meer helpen bij het ontwikkelen van hun IT-strategieën, het bouwen en implementeren van nieuwe systemen en applicaties, en bij de transitie naar meer datagedreven manieren van werken.

PwC werkt hierbij veelvuldig met technologiepartners, zoals Microsoft, Oracle, SAP, Salesforce en tal van andere partijen. “In zijn nieuwe rol krijgt Marcel de perfecte gelegenheid om de functie die wij als transformatie- en technologieadviseur vervullen verder te ontwikkelen, samen met onze technologie-allianties”, aldus Veronique Roos-Emonds, lid van de raad van bestuur van PwC.

Intern krijgt Jakobsen een stevige, technologiegedreven veranderagenda onder zijn hoede. De accountants en auditors zetten technologie steeds vaker in om operationele taken uit te besteden (aan softwarerobots) en hiermee hun werk efficiënter in te richten. En ook de juridische adviespraktijk van PwC is volop bezig met tech als een enabler voor de dienstverlening en bedrijfsvoering.

Binnen de backoffice is het niet anders. PwC investeert flink in technologische tools en platforms waarmee teams effectiever kunnen opereren en samenwerken.

“Ik kijk ernaar uit om onze klanten en intern afdelingen verder te helpen het maximale te bereiken met hun digitale ambities”, besluit Jakobsen.