Nijmegen School of Management benoemt Rick Aalbers tot hoogleraar

06 april 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Voormalig consultant Rick Aalbers is benoemd tot hoogleraar Corporate Restructuring and Innovation aan de Nijmegen School of Management.

Aalbers (1980) is sinds 2012 verbonden aan de Nijmegen School of Management, onderdeel van de Radboud Universiteit. Hij geldt als een expert op het gebied van herstructurering. Zijn werk richt zich met name op de manier waarop innovatie kan bijdragen aan de veerkracht van organisaties.

Vanaf het snijvlak tussen strategisch management en gedragswetenschappen onderzoekt Aalbers de successen en mislukkingen waarmee organisaties te maken krijgen wanneer ze ingrijpen in moeilijke tijden. Daarbij kijkt hij naar zowel de intra- als interorganisatorische netwerken waarop organisaties vertrouwen.

Nijmegen School of Management benoemt Rick Aalbers tot hoogleraar

Voorafgaand aan zijn academische carrière was Aalbers jarenlang actief in de consultingbranche. Hij werkte als consultant en manager bij Atos en Deloitte. Daar adviseerde hij grote financiële dienstverleners door heel Europa over strategische organisatieverandering.

Ook als academicus adviseerde hij nog vele organisaties, waaronder BDO, het ministerie van Justitie, Philips, Atos en PwC. Daarbij richtte hij zich op thema’s als interventiestrategieën voor corporate turnarounds, herstructurering en netwerkanalytics. Hij geeft tevens leiding aan het door hemzelf opgerichte Radboud Centre for Organization Restructuring.

Aalbers zoekt graag de verbinding tussen de academische wereld en het bedrijfsleven. “Mijn voorkeur gaat uit naar een multidisciplinaire aanpak om frisse ideeën te stimuleren.”

Ook zijn nieuwe rol als hoogleraar benadert hij vanuit het idee van kruisbestuiving. “Deze positie geeft mij en mijn team de kans om bewustzijn te creëren bij onze studenten – die volgende generatie managers en werknemers vormen – en om beleidsmakers en collega-strategieonderzoekers te informeren over de mechanismen die ten grondslag liggen aan innovatie middels de belofte van reorganisatie.”

Voorafgaande aan zijn loopbaan behaalde Aalbers masters in bedrijfseconomie (cum laude) en bedrijfskunde. Hij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.