E&Y: Hollywood en Bollywood samenwerking is win-win

07 september 2012 Consultancy.nl

Als Hollywood en Bollywood meer gaan samenwerken op het gebied van filmentertainment, educatie en toerisme dan hebben zij daar beide profijt van.  Dat concludeert adviesbureau Ernst & Young in het rapport “Film Industry in India: New horizons” in opdracht van de LA Film Council.

Bollywood
De Indiase filmindustrie zal naar verwachting groeien van $3,2 miljard in 2010 tot $5 miljard in 2014 met een CAGR van 14,1%. Met een productie van bijna 1000 films per jaar is de filmentertainmentindustrie van India de grootste ter wereld, gecombineerd met zijn theateropnames ter waarde van ongeveer $3 miljard.

Box Office-omzet
Hollywood representeert nu ongeveer 10 tot 12% van de totale box office-omzet in India. In de afgelopen jaren hebben Amerikaanse filmmakers de omvang van de Indiase markt beter begrepen, en verdienen ze steeds meer geld in het land. In 2020 zal de gemiddelde box office-omzet in India ongeveer 18 tot 20% bedragen.

Hollywoordopnames in Bollywood
In 2010 en 2011 is het aantal Hollywoodfilms dat is opgenomen in India met 42% gestegen, en dat aantal zal naar verwachting nog verder toenemen, aldus het rapport van Ernst & Young. Ten minste vijf grote Hollywoodproducties, waaronder de nieuwe James Bond-film, worden opgenomen in India. Fox denkt er bijvoorbeeld aan om nog eens twee films in India op te nemen.

Belangrijkste voordelen
Een nauwere samenwerking tussen India en de VS zal leiden tot meer filmtoerisme, culturele en technologische uitwisseling en een stimulans voor lokaal talent. Het belangrijkste voordeel is echter dat Indiase kunst, cultuur, geschiedenis en talent een podium krijgen op het internationale toneel. “Dit kan het begin zijn van een revolutie die vergelijkbaar is met de revolutie in de IT-industrie aan het begin van dit millennium”, zei Rakesh Jariwala, partner bij Ernst & Young.

Nieuws

Meer nieuws over