Praktijkboek Bedrijfsovername: Een gids voor bedrijfsverkoop
Bij de verkoop van een mkb-bedrijf komt veel kijken. Voor ondernemers die een verkooptraject ingaan, is er nu een handig nieuw boek. ‘Praktijkboek Bedrijfsovername’ is een uitgebreide handleiding, waarin ervaren overnameadviseurs Frits Beunke en Joost Coopmans ingaan op zo’n beetje ieder element dat de revue passeert bij het verkopen van een mkb-onderneming.
En dat zijn er nogal wat, van financiële en bedrijfsmatige aspecten tot juridische, fiscale en zelfs persoonlijke aspecten. “Waar moet een verkoper rekening mee houden? En hoe bereidt een verkoper zijn bedrijf optimaal voor op zo’n traject? Dat staat centraal in ons boek”, geven Beunke en Coopmans aan.
Frits Beunke begon zijn carrière als bankier. Hij werkte onder meer voor Crédit Lyonnais, Chase/NCB Bank en ruim elf jaar voor Van Lanschot. Daarna richtte hij zich bij TMF Group op M&A- en private equity-klanten. Inmiddels is hij met zijn bedrijf AveStaete Financieel Strategisch Advies alweer meer dan twintig jaar actief als zelfstandig overnameadviseur.
Ook Joost Coopmans heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de banken- en M&A-wereld. Hij vervulde diverse managementrollen bij ABN Amro en Rabobank, waar hij zich specialiseerde in corporate finance. Sinds 2015 maakt hij deel uit van BDO. Als partner en MT-lid is hij verantwoordelijk voor de M&A- en corporate finance-dienstverlening.
Beide M&A-zwaargewichten klommen al eerder in de pen. Van de hand van Beunke verscheen al de Handleiding Toezicht en Risico. Coopmans is co-auteur van het boek ‘Een eigen onderneming’.
Hun nieuwste werk ‘Praktijkboek Bedrijfsovername’ merken de twee aan als een “complete gids” voor iedere stap binnen de deal life-cycle. Op basis van hun jarenlange ervaring als fusie- en overnameadviseur nemen de auteurs de lezer mee door het gehele verkoopproces – met al zijn valkuilen.
Van strategie tot closing
Zo weiden ze allereerst uit over de strategiefase, waarin verkopers zich afvragen of het verkopen van hun bedrijf überhaupt waarde toevoegt aan hun organisatie en/of persoonlijke situatie. In deze fase dienen ondernemers verschillende motieven en strategieën onder de loep te nemen om hun doelen te kunnen bereiken.
Als het besluit tot verkoop is genomen, dan begint het verkoopklaar maken van de organisatie. Deze fase kent een lange aanloop, aangezien gezorgd moet worden dat de financials en bedrijfsvoering van het bedrijf optimaal zijn ingevuld voor een zo hoog mogelijke verkoopopbrengst.
In de volgende fase is het tijd voor de bedrijfswaardering. Voor iedere ondernemer die zijn bedrijf wil verkopen staat daarbij één vraag centraal: wat is mijn bedrijf waard? Beunke en Coopmans nemen de lezer mee langs de verschillende modellen die er bestaan om de waarde te bepalen.
Het boek gaat vervolgens in op de fase waarin de zoektocht naar een koper wordt gestart. De verkoper stelt een informatiememorandum op, daarna start de zoektocht naar mogelijke kopers (longlist), om vervolgens tot een shortlist te komen.
Ook nemen de auteurs ondernemers mee in de verschillende typen verkoopprocessen die er bestaan, zoals een exclusief proces, een concurrerende verkoop of een breed opgezet veilingproces. Bovendien wordt in dit proces bekeken wat voor partner gewenst is. Wil de ondernemer zich aansluiten bij een strategische partner (zoals een branchegenoot) of juist een financiële partner, zoals een private equity-partij?
Zodra de mogelijke partners in kaart zijn gebracht, begint de due diligence-fase. Tijdens deze fase worden mogelijke kopers op allerlei vlakken onder de loep genomen, om er zeker van te zijn dat de voorstelling van zaken klopt en dat er een daadwerkelijke fit is tussen de verkoper en koper.
Tot slot neemt het 223 pagina’s tellende Praktijkboek Bedrijfsovername lezers mee langs de onderhandelingsfase en – cruciaal indien overeenstemming wordt bereikt – langs de uiteindelijke closing van de deal (inclusief alle contractuele zaken).
Positief ontvangen
Praktijkboek Bedrijfsovername (uitgever: Boom) werd begin februari uitgebracht en is beschikbaar in de meeste boekhandels. De eerste online reviews zijn positief. “Praktijkboek Bedrijfsovername is onmisbaar voor mkb-ondernemers die hun onderneming willen verkopen”, vat een directeur-grootaandeelhouder het bondig samen.
“Ons boek is ook uiterst relevant voor potentiële kopers van een mkb-bedrijf en voor bankiers, investeerders, notarissen, accountants, fiscalisten en overige adviseurs die werkzaam zijn in de wereld van fusies & overnames”, voegen Beunke en Coopmans daaraan toe.